Ziende blind en horende doof (Jan Kottelenberg)

We zullen ons allemaal in moeten houden, nog éven, op een mensenleven gezien.

Afgelopen jaar ben ik verschillende keren gebeld door de directeur van de GGD om mij te melden dat weer een inwoner van onze gemeente, onze gemeenschap, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Natuurlijk hoort het bij mijn taak als burgemeester om geïnformeerd te worden over inwoners die overlijden door deze crisis. Maar als ik de hoge besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames in onze gemeente Neder-Betuwe zie dan vraag ik mij af waarom gaat dit maar door? Ja, ik ben alle beperkingen ook zat, maar ik ben het nog meer zat dat onze mede-inwoners overlijden en ziek zijn mede doordat sommigen onder ons menen dat de regels van de rijksoverheid niet voor hen gelden.

Inmiddels zitten we in een zogeheten lockdown, oftewel heel ons sociale leven wordt beperkt. We kunnen dan boos zijn op de overheid die ons dat oplegt en op een burgemeester die dat handhaaft. Maar laten we eens naar onszelf kijken. Er zijn voor zover ik kan bedenken drie manieren om het snelst van alle beperkingen af te komen. Allereerst is dat ons gedrag, het tweede is ons gedrag en het derde is ons gedrag.

Als we allemaal vinden dat verpleegkundigen en artsen de mensen van het jaar zijn, dan kun je niet tegelijkertijd zeggen dat je de maatregelen en de gevolgen van corona niet erkent. Het is het één of het ander. Óf je negeert alle verpleegkundigen en artsen en vindt ze niet belangrijk, óf je leeft de maatregelen na.

Ik vind het weinig stoer, om niet te zeggen belachelijk, dat ik mensen hoor zeggen dat ze tóch met een grote groep oudjaar gaan vieren en wellicht tóch vuurwerk gaan afschieten. Het negeren van alle regels is niet in de eerste plaats voor mij een dolksteek in de rug, maar vooral voor al die mensen die in de zorg werken, in overvolle ziekenhuizen, ook met Kerst en op oudejaarsavond, en die echt op hun tandvlees lopen. Dan ben je ziende blind en horende doof nog voor er een carbidschot is gelost.

Mensen alsjeblieft, willen we daarvoor nou alle regels? Ook ik heb een moeder van 94 die ik deze dagen nauwelijks zie, laat staan in de armen kan sluiten. We zullen ons allemaal in moeten houden, nog éven, op een mensenleven gezien.

We hebben het zelf in de hand. We willen graag dat we na 19 januari weer welkom zijn in de kerken, dat alle winkels weer open kunnen, en de horeca ons weer mag verwennen. De sleutel daartoe is: je gedragen en je komend jaar laten vaccineren. Zo simpel zou het moeten zijn. Zo simpel is het.

Ik wens een ieder, ondanks alle beperkingen, een hele warme en goede jaarwisseling toe.

Met vriendelijke groet,
Jan Kottelenberg, burgemeester