Voorzichtig want we blijven kwetsbaar - Blog burgemeester Jan Kottelenberg

Nederland komt steeds verder tot leven. Heel veel activiteiten komen weer op gang en een welverdiende vakantie is in zicht. Voor velen is corona verleden tijd...

Toch gaat er geen nieuwsoverzicht voorbij waarin niet wordt verhaald van de vele – onverwachte - gezichten van corona. Naast de alfa-variant die vooral in Nederland heerst op dit moment, lijkt het een kwestie van tijd dat de delta-variant ook in ons land terrein gaat winnen nu vele niet-gevaccineerde jongeren naar Zuid-Europa op reis gaan.

Israël leek zo ver in de bestrijding van corona, maar ook daar is de mondkapjesplicht deels weer ingevoerd. In Engeland zorgt de delta-variant voor vertraging van de 'opening' van de samenleving.

De verwachting is dat deze zomer het toenemend aantal gevaccineerden en het zomerweer wat rust geven op het gebied van corona. Maar zorgen zijn er over wat het najaar brengen zal. Want het virus blijft onder ons en kan blijven toeslaan, daar waar het niet door een vaccin de grens wordt gewezen. Kortom we moeten verder in de wetenschap dat we een wendbare en lenige tegenstander hebben.

Laten we daarom voorzichtig zijn en de basisregels niet vergeten. Blijf je handen wassen, houd 1,5 meter afstand en als dat niet lukt, draag een mondkapje. En natuurlijk bij klachten thuisblijven en laten testen.

We moeten accepteren dat we kwetsbaar blijven. Samen moeten we blijven nadenken over manieren om hier mee om te gaan. Dit begint met het besef dat niemand onkwetsbaar is.

Jan Kottelenberg,
jullie burgemeester