Voorbij die grens (blog burgemeester Kottelenberg)

Samen gingen we de magische grens tussen oud- en nieuwjaar weer over; één keer per jaar die bijzondere wisseling van de dag.

Om daarna te merken dat de wereld en onze omgeving in deze nacht niet is veranderd. Maar toch zijn wij denk ik allemaal blij dat wij het zo beladen 2020 achter ons hebben kunnen laten.

De bestrijding van het virus maakte de viering van de overgang van het jaar sober, het mocht maar met weinig mensen samen en ook zonder vuurwerk. Dank dat zovelen zich hier aan gehouden hebben.

Voor sommigen is de jaarwisseling helaas toch een moment geweest om de grenzen te buiten te gaan. In onze gemeente waren er 40 incidenten. De brandweer moest 28 keer uitrukken. Dit heet in taal ‘een kalm verlopen jaarwisseling’. Toch hoop ik niet dat dit het nieuwe normaal wordt. Dank aan alle hulpverleners van politie, brandweer, ambulance, handhavers en buitendienst die geholpen hebben de problemen op te lossen. Sorry dat jullie de jaarwisseling niet in huiselijke kring konden vieren.

De wereld is dan weliswaar niet veranderd, toch roept nieuwe jaar het beeld op dat we iets achter ons hebben gelaten en dat er nieuwe kansen zijn. Dat we het perspectief hebben op iets beters. Anno Domino 2021, er is licht aan het einde van de tunnel. Een beschermend vaccin wenkt.

Ik hoop dat u en jullie, zoals ik al eerder eens schreef, met dit doel in zicht niet minder maar méér de regels gaan naleven. Oftewel wat harder gaan fietsen om eerder thuis te zijn. Gegeven het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen zal januari nog een zure appel worden. Bijt er stevig doorheen ook al smaakt het soms wat zuur. Want we weten dat goed gedrag wordt beloond. Samen verder in 2021!

Jan Kottelenberg,
uw burgemeester