Venijn - blog burgemeester Jan Kottelenberg

Wellicht kent u de uitdrukking ‘het venijn zit in de staart’. Wat betreft de coronacrisis is dit inderdaad het geval.

We hebben te maken met een veranderend en steeds besmettelijker wordend virus, waardoor de besmettingscijfers weer aan het oplopen zijn. Door vaccinatie van nu nog met name de oudere en kwetsbare burgers lijkt het er echter op dat sterfgevallen en ziekenhuisopnames nog enigszins beheersbaar zijn, ondanks het hogere aantal besmettingen. De strijd tussen een muterend virus en de vaccinatiecampagne zal uiteindelijk in het voordeel van de vaccinaties beslist worden.

Dat wil niet zeggen dat we nu al alle maatregelen en beperkingen overboord kunnen gooien. De vaccins geven geen 100% garantie en ook jongere mensen kunnen nog ernstig ziek worden van het virus, en op de IC terecht komen. Nog steeds is een te groot gedeelte van onze ziekenhuiscapaciteit gevuld met coronapatiënten. Hierdoor worden voor veel mensen belangrijke operaties en behandelingen waarop zij soms al lang wachten, weer uitgesteld met alle gevolgen van dien.

Het tempo van vaccineren neemt de komende weken flink toe. Hiermee hopen we langzaam ruimte te krijgen om te versoepelen en beperkende maatregelen af te bouwen. Maar met de haven in zicht moeten we nu juist nog even volhouden. Het laatste wat we willen is het coronavirus nu de vrije hand geven om zich ongehinderd te verspreiden en te muteren.

Het venijn zit in de staart. Laten we ons dus nog even blijven gedragen. Het komt er de komende weken op aan. Ik hoop ook op mooi voorjaarsweer, dat is goed voor ons en slecht voor het virus. Dat, gecombineerd met een actieve vaccinatiecampagne, geeft het vooruitzicht dat we elkaar wellicht deze zomer weer ongehinderd kunnen ontmoeten en in de armen sluiten.

Jan Kottelenberg
Burgemeester