Stille Kerst

Komende vrijdag en zaterdag is het Kerst. Kerst is traditioneel een familiefeest; kinderen, ouders en grootouders vieren het samen.

Dit jaar dwingt het coronavirus ons ertoe om het in klein verband te vieren. Dit strijdt met onze verlangens. Moeilijke keuzes hebt u moeten maken wellicht. Wie wél en wie níet uitnodigen? Pijnlijke keuzes kunnen dat zijn omdat het betekent dat sommige mensen een eenzame Kerst hebben. Mogelijk voor het eerst in hun leven.

In onze gemeente en in mijn omgeving zie ik dat we ons best doen om in de huiselijke sfeer Kerst vast te houden. Misschien vergis ik mij, maar ik had de afgelopen weken het gevoel dat er veel vroeger in de tijd, en ook veel meer, kerstverlichting te zien is dan in andere jaren. Meer dan ooit geven de vertrouwde symbolen ons houvast. De intimiteit van Kerst.

Voor ons voelt het dat de kleine intimiteit van de kerstviering ons dit jaar dichter brengt bij waar het in het oorspronkelijke kerstverhaal om gaat. Daar gaat het om een klein Kind met zijn ouders in een stal. Het gaat om enkele herders. Het gaat om drie koningen. In de stille kerstnacht komt steeds een kleine groep samen. Enkele mensen en het Kind die samen blijvend getuigen van hoop en liefde. In een ‘stille nacht’.

Wij wensen u een betekenisvolle Kerst toe.

Burgemeester Jan Kottelenberg en echtgenote Marijke

Jan & Marijke Kottelenberg-van Dijk