Laaghangend fruit - column burgemeester Jan Kottelenberg

Bewoners uit de Betuwe weten laaghangend fruit wel te waarderen. Bij het plukken makkelijk je hoenderik vullen en geen ‘leer’ nodig om de hoge bomen in te gaan.

Laat ik in deze coronatijd de hoge bomen vergelijken met de avondklok. Om het doel te bereiken – minder kans op besmettingen - moet je een uiterste inspanning doen. Dat is nou eenmaal op dit moment beslist (en) onvermijdelijk.

Maar dan het laaghangende fruit! Met een goed oog maar weinig inspanning kunt u en kan jij al veel doen om besmetting te voorkomen. Een paar simpele voorbeelden met dank aan een column uit een landelijk dagblad van 20 januari.

Veel besmettingen ontstaan tijdens ontmoetingen met vrienden en familie. Tijdens of na een bezoek: ventileert u dan de kamer? Houdt u de kopjes en glazen zorgvuldig uit elkaar? Wast u ze goed? En nee, dat is niet een beetje afspoelen. Reinigt u de tafel en de deurknoppen en andere oppervlakken steeds grondig? Vermijdt u de zogenoemde onvermijdelijke aanraking? Maar ook: stapt u bij een ander in een niet-geventileerde auto? Houdt u buiten ook voldoende afstand, ook al draagt u het mondkapje? Hoest u in uw elleboog, ook al draagt u een mondkapje?

U kent zelf vast wel meer voorbeelden. Hele simpele dingen maar die wel degelijk zoden aan de dijk zetten. We moeten ons ervan bewust zijn dat we in ons dagelijks handelen veel kunnen doen om het virus mee te bestrijden. Denk er steeds aan: Waar adem is (geweest), daar kan het virus zijn.

Ik vertrouw erop dat u en jij, inwoners van Neder-Betuwe, weten om te gaan met ‘laaghangend fruit’ in coronatijd. Vul de hoenderik.

Jan Kottelenberg
burgemeester