Een tandje bijzetten? Blog van burgemeester Kottelenberg

Het is donker en het regent. Je fietst naar huis. Je verlangt naar de warmte en de Hollandse gezelligheid. Als je in de verte de lichten van je huis ziet, dan trap je zoals gewoonlijk wat steviger op de pedalen. Om zo snel mogelijk thuis te zijn. Daar, waar het warm en gezellig is.

Ongetwijfeld begrijpt u waar ik in coronatijd heen wil met dit verhaal. Wij hebben het allemaal wel gehad met de beperkingen. We willen weer samen uit, op vakantie, een gezellige bruiloft met veel mensen of de zo gewenste stage.

De berichten zijn de laatste tijd hoopgevend. Het aantal besmettingen gaat - weliswaar schommelend - naar beneden. Er liggen minder mensen in het ziekenhuis. Een of meerdere vaccins lijken spoedig beschikbaar te zijn. Licht aan het einde van de tunnel. En wat gaan wij dan doen? Wij zetten een tandje bij om eerder thuis te komen. Oftewel we blijven de regels volgen! En waar het kan doen we wat extra's om eerder van het coronavirus af te zijn.

De reactie van ‘Het gaat goed dus het kan wel wat minder met het serieus nemen van de regels om corona te bestrijden’, die reactie begrijp ik dan ook niet. Gaan er mensen - in kou en regen - langzamer fietsen als hun huis in zicht is? Waarom willen ze niet naar huis?

Volhouden! En waar het kan een tandje bij. We willen immers zo spoedig mogelijk thuis zijn. Een thuis, vrij van corona.

Uw burgemeester,
Jan Kottelenberg