Een jaar later - blog van burgemeester Jan Kottelenberg

Bijna een jaar geleden werd in Nederland de eerste coronabesmetting gemeld. Op 6 maart 2020 overleed een 86-jarige man aan corona. Een jaar later, op 19 februari 2021 zijn 15.138 mensen bij het RIVM gemeld als ‘overleden ten gevolge van corona’. In ons land hebben we tienduizenden mensen met langdurige coronaklachten. Waren er geen ingrijpende maatregelen genomen, dan waren dit er nog veel meer geweest.

In het publieke debat over corona speelt de dood echter nagenoeg geen rol. Maar het is zo belangrijk dat wij de overledenen blijven gedenken. Dat wij oog hebben voor de tientallen sterfgevallen per dag. Zij moeten de kern van onze herinnering zijn. Opdat wij niet vergeten.

Het zijn bittere cijfers. Een jaar later zitten we er nog middenin. Het virus houdt ons nog steeds in een wurggreep. We zijn moe. Gelijktijdig houden we ons nog steeds goed aan de maatregelen. Mijn grootste zorg is dat we de opgebouwde sociale solidariteit gaan loslaten.

Alstublieft, laten wij ons niet tegen elkaar laten uitspelen, aangejaagd door de sociale media. Sommigen suggereren dat de ‘ellende’ het primaire gevolg is van de maatregelen. Dat is volgens mij buiten het virus om gerekend. Het vírus ontregelt onze maatschappij. Zolang het rondgaat en we niet gevaccineerd zijn, zal corona ons leven bepalen. Laten we volhouden.

Jan Kottelenberg,
burgemeester