De laatste loodjes - Blog Jan Kottelenberg

Een paar weken geleden vroeg ik u en jullie om te genieten van de versoepeling van de coronamaatregelen, maar wél om dat vooral met mate te doen. Want het zou zomaar kunnen dat - met de open terrassen, de ruimere mogelijkheden om te winkelen en het afschaffen van de avondklok - we bijna zouden vergeten dat we nog leven in een pandemie.

Ik heb verschillende reacties gehoord. Zoals: ik mijd elk risico en hou afstand want ‘eerst zien en dan geloven’. Maar ook: ondanks alle goede voornemens, raken die basisregels soms (on-)bewust buiten beeld. En dan heb je mensen die de versoepeling aangrijpen om duidelijk te maken dat ze er helemaal klaar mee zijn en de daad bij het woord voegen. Herkenbaar?

De bezettingscijfers in de ziekenhuizen en op de IC’s zijn aan het dalen. Het gaat langzaam, maar het gaat de goede kant op. De vakantiemogelijkheden voor deze zomer beginnen te dagen. In hoog tempo wordt gevaccineerd. De regels zullen naar verwachting steeds verder versoepelen. Maar let op.

Want hoe voorkomen we dat we versloffen met de basisregels die nog steeds belangrijk zijn? In de krant lees ik dat het steeds moeilijker is om in deze laatste fase van de pandemie de mensen gemotiveerd te houden om die basisregels na te leven. Toch heb ik er vertrouwen in dat de meeste mensen, ook in onze gemeente, redelijk zijn en hun verantwoordelijkheid blijven nemen.

Wij weten dat voor de haven soms de gevaarlijkste zandbanken liggen. En wat is er bitterder dan te stranden met het zicht op de haven van het post-coronaleven? Om met zo min mogelijk schade de zomer te halen moeten wij allemaal nog even ons best doen. In de hoop dat dit inderdaad, zoals het nu lijkt, de laatste loodjes zijn. Dat laatste motiveert mij om met mate te genieten van onze toenemende vrijheid. Jullie doen toch mee?

Jan Kottelenberg,
Uw burgemeester