Dankbaar - blog burgemeester Jan Kottelenberg

Afgelopen vrijdag maakte het kabinet nieuwe versoepelingen bekend. Sommige zaken kunnen eerder dan voorzien in het zogenoemde ‘Openingsplan’. Ik ben dankbaar.

Bij het begin van de pandemie werd door deskundigen gezegd dat het ontwikkelen van een vaccin tijd in beslag zou nemen. Bovendien was een werkzaamheid van 50% te verwachten. Kortom, het kon lang gaan duren en succes was niet gegarandeerd. Met dit in gedachten kunnen wij alleen maar verwonderd om ons heen kijken. We hebben een vaccin. De werking ligt rond de 90%. We hebben het geld om de vaccins royaal in te kopen. Deze zomer kunnen we allemaal gevaccineerd zijn als alles meezit. In Afrika is dit 2% van de bevolking. Wat zijn wij bevoorrecht!

Als gevolg van, onder meer, de vaccinaties stelde onze regering het ‘Openingsplan’ op met stappen (bekijk hier de versoepelingen van stap 3). De stappen 4 en 5 zijn voorzien voor 30 juni; het kabinet beslist op 22 juni of dit kan. Stap 6 is de laatste: als de maatregelen en de basisregels worden losgelaten. Of die versoepelingen kunnen, het is afhankelijk van de vaccinatiegraad, het aantal besmettingen en de druk op de zorg.

Onvermijdelijk aan het Openingsplan is, dat niet iedereen als eerste aan de beurt is. Zo gaat onderwijs voor evenementen. Bovendien zijn de basisregels cruciaal om de druk op de zorg beheersbaar te houden en kwetsbare groepen te beschermen. Dus blijf ze in acht nemen!

Wij zouden geen Nederlanders zijn als we niet klaagden over dat we in de rij moeten staan. Over het feit dat een ander misschien eerst iets mag of krijgt dan wij. De kranten staan vol van pogingen om voor te dringen. We zouden ook geen Nederlanders zijn als we níet rustig in de rij bleven staan en op onze beurt wachten. Want we weten waarom.

Sámen in de rij staan is beter dan in je eentje voordringen. Daarom sta ik in de rij, met mondkapje en op anderhalve meter afstand van degene die achter mij staat en voor wie ik mij omdraai voor een praatje. Dankbaar voor wat ons is gegeven.

Burgemeester Jan Kottelenberg