Column burgemeester Kottelenberg: We zijn op weg: heb geduld

Mijn boodschap aan u is - naast afstand houden, handen wassen en drukte vermijden - we zijn op weg: heb geduld.

Anderhalve maand waren er ‘geen meldingen van overlijden door corona’ in Neder-Betuwe. Helaas was er vorige week toch weer het verdrietige bericht dat een inwoner uit onze gemeente aan het virus is bezweken. Ons medeleven gaat uit naar de familie; wij wensen hen veel sterkte toe.

Hoewel er geen vergelijk te maken is met bovenstaande, ervaren wij bijna allemaal dagelijks de hindernissen rondom de maatregelen. Een verademing is dan ook de versoepeling, stap voor stap. We lopen als het ware op onbekend ijs. Het goede nieuws is dat het vriest. Maar of het ijs al dik genoeg is? We doen het voetje voor voetje. Telkens de reactie van het virus nauwlettend in de gaten houdend en lerend van de afgelopen maanden. Dat betekent ook dat het opheffen van sommige maatregelen nog te risicovol is op dit moment. Als juist deze maatregelen beperkend zijn voor uw leven of bedrijf, dan begrijp ik uw vragen. Die krijgen wij elke dag, over het waarom en of er niet iets meer mogelijk is. Uw vragen, het zijn ook mijn vragen. Ik begrijp het, maar toch…

Al die vragen en opmerkingen neem ik mee naar de wekelijkse bespreking die wij, de collega-regioburgemeesters, hebben met de voorzitter van onze Veiligheidsregio. In dit overleg spreken we steeds over eventuele verruiming van maatregelen. Collega Bruls zit namens ons aan tafel in het overleg tussen de voorzitters van alle 25 Veiligheidsregio’s en de minister van Justitie, de heer Grapperhaus. Hier vindt de afweging plaats, van wat kan en niet kan. Het goede nieuws is dat we op reis zijn, 'corona-land' uit en dat is een onbekende en risicovolle reis; dus moet het stap voor stap.

Jan Kottelenberg,
Burgemeester