Column burgemeester Kottelenberg: Snoepspekjes NU?

Marshmellows, de snoepspekjes, wie kent ze niet! Over deze zoetigheid las ik onlangs een artikel in het dagblad. Het ging over de zogenoemde marshmallow-proef.

Deze proef is een beroemd psychologisch experiment, uitgevoerd aan de Universiteit van Stanford (Verenigde Staten). Vijfjarige kinderen krijgen een marshmellow en kunnen kiezen. Ze mogen hun spekje meteen opeten. Of, als zij een kwartier wachten, dan krijgen ze er nog eentje. Kinderen die de laatste optie kozen, zo werd geconcludeerd, zouden later (meer) succes hebben. Het voordeel van uitgesteld genot.

In het artikel is de vergelijking getrokken tussen deze proef en de naleving van de gedragsregels in onze aanpak van corona. De maatregelen zijn soepeler geworden en er kan steeds meer.
We zijn al het gedoe zat. We willen vooruit. We willen het NU!
Maar dan de lessen van het genieten van snoepspekjes. De vraag is moeten we NU alles willen? Kunnen we bepaalde zaken (een feestje, een familiebijeenkomst, een groepsvakantie, een ledenberaad of een kroegentocht) niet beter nog wat uitstellen? Om later - als we corona onder de knie hebben – er dubbel van te genieten.

We weten dat dit soort activiteiten riskant zijn. We weten ook dat het aantal besmettingen sterk oploopt. Daarom moeten we NU blijven kiezen voor afstand houden, drukte vermijden en laten testen al bij de geringste klachten. Stel al die leuke en begrijpelijke bezigheden NU nog even uit! Het is immers een zaak van leven en dood.

Door NU strikt te zijn met het naleven van de regels en door alert te zijn als het gaat om testen, worden u en ik zeker beloond. Anders gezegd: bewaar NU de marshmellow nog even. Straks is het leven dubbel zoet.

Jan Kottelenberg,
burgemeester