Burgemeester Kottelenberg: De lange schaduw van corona

"Op dit moment heb ik behoefte om met u terug te kijken en dan ervaar ik een lange schaduw die over ons hangt."

Beste inwoners van Neder-Betuwe,

Het is een zonnige week en langzaamaan zal het gemoed van sommigen onder u ook die richting uitgaan. 11 mei was voor velen een verlossend moment: weer aan het werk, weer naar school of naar de kapper, de deuren wijder open en met nieuwe perspectieven begin juni en juli. Ik ben dan ook blij met de blijden. Maar ik begrijp ook de zorg van heel veel anderen die in de wachtstand staan, ondertussen plannen makend voor de start als het weer kan omdat elke dag van wachten verlies van inkomsten betekent en banen op het spel staan.

Op dit moment heb ik behoefte om met u terug te kijken en dan ervaar ik een lange schaduw die over ons hangt. De schaduw van de dood. Niet eerder zag ik zoveel rouwberichten bij elkaar in de kranten staan, dag na dag. Niet eerder moesten er in zo’n korte tijd zoveel nieuwe graven worden gedolven. In onze gemeente zijn 40 inwoners gestorven; van 20 weten wij zeker dat zij stierven aan het coronavirus en van 20 zo goed als zeker hoewel niet daarop getest. Corona heeft tot nu toe een zware tol geëist: 40 van onze mede-dorpsgenoten.

Medeleven tonen, gelukkig zijn Neder-Betuwenaren daar goed in. Toch ook vanaf deze plek nogmaals: vergeet deze bedroefde families en vrienden niet. Juist nu niet, nu het weer de goede kant lijkt op te gaan. Laten wij bedroefd zijn met de bedroefden, zeker nu het leven weer zonniger lijkt te worden.

Jan Kottelenberg,
burgemeester