Burgemeester Jan Kottelenberg: Anderhalve meter

Het is mooi weer en de lente is begonnen. Dat voelt vreemd want in mijn hoofd is er somberheid. Dat zal bij u niet anders zijn. Onze gemeente, Nederland en de wereld staat op z’n kop en tegelijkertijd staat er veel stil.

Beste inwoners,

Corona, een woord dat we vorig jaar nauwelijks kenden, beheerst nu ons bestaan. En terecht. De zorgen zijn groot en die worden met de dag groter. Ook Neder-Betuwe ontkomt niet aan deze onzichtbare vijand. Een aantal mensen is ziek en krijgt intensieve zorg in het ziekenhuis; andere zieken zijn thuis in quarantaine. En vorige week ontving ik het droevige bericht dat een inwoner is overleden aan de gevolgen van coronabesmetting. Namens de gemeente spreek ik mijn medeleven uit aan de familie.

De ernst is groot, bent u zich daarvan bewust? Velen houden zich aan de maatregelen zoals thuis werken, geen contact zoeken, afstand houden als er toch sociaal verkeer is. Dank daarvoor.

Maar ik zie ook dat sommigen géén afstand bewaren. Ik hoor en zie van alle kanten dat er mensen zijn, ook en vooral veel jongeren die zich van niets aantrekken en blijkbaar niet snappen wat ‘anderhalve meter’ uit elkaar blijven betekent. Een dringende oproep: hou je aan de voorschriften! Zoek geen andere mensen op als het niet echt nodig is. Blijf zoveel mogelijk thuis. Anderhalve meter kan het verschil maken. Want anderhalve meter afstand leidt tot een sterke afname van het risico dat het virus wordt overgedragen van de ene op de andere persoon.

We moeten allemaal er iets voor doen. Ouderen in de verzorgingshuizen moeten het zonder bezoek doen. De mensen in de zorg, zij moeten en willen dag en nacht en met man en macht in de weer zijn om mensen te verzorgen. Heel veel andere mensen staan op hun post in een lamgelegde wereld zoals de medewerkers in de supermarkt, de schoonmakers en al die anderen in vitale beroepen. Ondernemers, klein en groot, zij zetten alles op alles.

En wij? Wij kunnen een wereld van verschil maken met maar anderhalve meter! Doet u dat ook? Er staan mensenlevens op het spel. Ik reken op u en op jullie.

Jan Kottelenberg,
Uw burgemeester