Wat moet ik doen bij een ramp of crisis?

Lees meer over de alarmering bij rampen en zware ongevallen.

Sirene

Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is, is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Het kan echter ook zijn dat u niet door de sirene maar op andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Een uitzondering vormt elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Op dat moment worden de sirenes in heel Nederland getest. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is.

Wat doe ik als de sirene gaat?

Bij een ramp gaat de sirene. Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en luister naar de Radio Omroep Gelderland voor verder informatie en instructies.

Evacuatie bij rampen en zware ongevallen

Via Omroep Gelderland, via een rondrijdende geluidswagen of aanwezige autoriteit hoort u of u de omgeving moet verlaten. In dat geval moet u het volgende doen:

  • Sluit gas, licht en water af
  • Neem alleen de hoognodige zaken mee
  • Sluit uw woning af
  • Controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt

U krijgt ook te horen welk vervoermiddel u kunt gebruiken. Dat kan uw eigen vervoermiddel zijn, maar het is ook mogelijk dat de situatie dat niet toelaat. In dat geval wordt er voor vervangend vervoer gezorgd.

Mag u met eigen vervoer, dan gelden de volgende regels.

  • Neem zo veel mogelijk anderen mee
  • Luister naar de verkeersinformatie via de radio
  • Volg de route die de politie aangeeft
  • Ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied of indien dat niet mogelijk is, naar het opvangcentrum dat via Radio Omroep Gelderland bekendgemaakt wordt

Moet u met openbaar vervoer, dan hoort u op welke manier u wordt vervoerd en waar de opstapplaatsen zijn. Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren wordt speciaal vervoer geregeld door de leiding van die instellingen.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet doen bij rampen en hoe u zich er op kunt voorbereiden.