Reactie naar aanleiding van social bericht

Terechte vragen en bekende opmerkingen. We hebben écht nog wel een weg te gaan voordat Nederland aardgasvrij is en welke alternatieve energiebronnen we dan gebruiken. De overstap vraagt de nodige voorbereidingen, leren van ervaringen elders, (nieuwe) vragen die zich aandienen, zoeken naar oplossingen en technologische ontwikkelingen staan daarin ook niet stil.

Dat doen we samen. En niet alleen Nederland. Op enkele vragen en opmerkingen (over Duitsland, financiering en wie beslist – de woningeigenaar natuurlijk zelf! - ) geven we graag een toelichting

Wereldwijde afspraken

Er zijn wereldwijde klimaatafspraken. Iedereen gaat z’n deel leveren. Nederland en ook Duitsland. Duitsland is verder met duurzame stroom. Maar voor warmte zijn onze buren nog afhankelijk van bruinkool. Duitsland staat qua warmtetransitie nog met 3-0 achter. Aardgas is voor hen een tussenstap. Daarmee komen ze nog niet op gelijke stand met ons. Wij zijn al met een volgende stap bezig, die Duitsland dan in korte tijd moet zetten. Inherent aan het internationale Klimaatakkoord. Financieel zullen onze oosterburen dat voelen want de gasprijs is hier in vier jaar bijna verdubbeld. We gaan een tijdperk in dat duurzaam ook goedkoper gaat betekenen.

Betaalbaarheid

Hoe eerder we zelf starten met stapjes zetten naar bijna aardgas vrij, hoe meer we financieel profiteren. Nu al. Als financiele ondersteuning heeft de gemeente Neder-Betuwe voor isoleren, warmtepomp en andere maatregelen een duurzaamheidslening beschikbaar met 1,6% rente jaarbasis. Het Rijk geeft daarnaast ook subsidies. Kostenbesparing is bijna altijd meer, dan de jaarlijkse rente en aflossing. Meer weten? Energieloket Neder-Betuwe helpt u graag www.energieloketnederbetuwe.nl.

Woningeigenaar beslist zelf

Als woningeigenaar blijf je zelf degene die beslist over alternatieve, duurzame energiebron(nen) in plaats van aardgas én wanneer. Voor 2050. Ieder kiest zijn eigen tempo en welke kleine of grote stappen iemand op enig moment wil zetten. Voorbereiden op aardgasvrij wonen kan nu al. Net zoals we ons ooit samen voorbereidden om van steenkool af te gaan.

Meer vragen en antwoorden

Kijk voor meer vragen en antwoorden op www.nederbetuwe.nl/aardgasvrij. Staat uw vraag er niet tussen? Mail ons fysiek@nederbetuwe.nl. Meer weten over voorbereiden op aardgasvrij wonen? Kijk voor meer informatie op www.energieloketnederbetuwe.nl