Hoe kan ik mij inschrijven in Nederland

U heeft een ‘Burgerservicenummer’ (BSN) nodig. Bijvoorbeeld om een bankrekening te openen. Of om een ziektekostenverzekering af te sluiten zodat u een arts of ziekenhuis kunt bezoeken. Maar ook om uw kinderen in Nederland naar school te laten gaan. U moet zich daarvoor binnen 5 dagen naar aankomst in Nederland inschrijven. Daarvoor moet u een geldig identiteitsbewijs of paspoort meenemen, een rijbewijs is hiervoor niet geldig. Als u zich niet laat inschrijven kan dat ernstige problemen geven en bovendien tot een boete leiden.

Blijft u (in een periode van een halfjaar) korter dan 4 maanden in Nederland? Of blijft u hier langer?

Blijft u korter dan 4 maanden?

U moet zich dan in de RNI (Registratie Niet-Ingezetenen) inschrijven. Daarvoor kunt een afspraak maken met het loket in Nijmegen: telefoon 14 024 of vanuit het buitenland +31 24 329 90 00.

Blijft u langer dan 4 maanden?

U moet zich bij de gemeente waar u gaat wonen inschrijven in de Basisregistratie Personen van de gemeente. Om in te schrijven moet u een afspraak maken bij de medewerkers van Burgerzaken in het gemeentehuis. Na inschrijving bent u inwoner van onze gemeente. Het kan zijn dat als u ingeschreven bent voor sommige zaken een uittreksel uit de BRP nodig heeft. U kunt dat hier aanvragen.

Als u weer verhuist uit de gemeente of in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet u zich weer laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen. Om uit te schrijven maakt u een afspraak bij de medewerkers van Burgerzaken in het gemeentehuis.