Leerlingen basisschool Het Kompas in Kesteren aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

Tien basisscholen uit Rivierenland, waaronder het Kompas in Kesteren doen de hele maand maart mee met de E-waste Race. De deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (e-waste).

Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie! De E-waste Race is een samenwerking tussen Avri en Weee Nederland (organisatie die de inzameling en recycling van e-waste in Nederland organiseert). 

De E-waste Race in coronatijd

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Na een digitale gastles zijn de kinderen klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Zij zamelen in de hierop volgende weken zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in. In verband met het gevaar op coronabesmettingen is met de scholen afgesproken dat de leerlingen alleen in hun eigen 'bubbel' gaan verzamelen. Dit betekent dat de kinderen e-waste ‘coronaproof’ aan-/meenemen van huis, familie of mensen die ze kennen. De kinderen gaan dit jaar dus niet langs de deuren om e-waste in te zamelen. Avri haalt het ingezamelde e-waste op bij de scholen en zorgt ervoor dat de grondstoffen in de apparaten opnieuw worden gebruikt. 

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving. 
Los van de E-waste Race kunnen inwoners oude elektrische apparaten altijd gratis inleveren op de milieustraat. Vanuit Avri gaat het dan naar bedrijven die de grondstoffen opnieuw gebruiken.

Naar een duurzame toekomst

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke doelstellingen bij alle activiteiten van Avri. Dit doen we voor huidige generaties maar zeker ook voor toekomstige generaties. Want ook onze kleinkinderen verdienen een leefbare woonomgeving. We zien afval als grondstof in een circulaire samenleving, waarin het primair draait om het hergebruik daarvan. 

Deze scholen doen mee

De scholen die in Rivierenland meedoen, behalve Het Kompas zijn Den Aldenhaag (Zoelen), Het Kompas, De Regenboog (Nieuwaal), De Klepper (Zoelmond), Oranje Nassauschool (Culemborg), De Bogerd (Rossum), Ds Derksenschool (Ravenswaaij), Prinses Margrietschool (Tiel), Prins Mauritsschool (Tiel) en De Mariaschool (Boven Leeuwen). 

Het Kompas Kesteren