De Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op woensdag 17 maart 2021

Gemeentehuis 450

Vervroegd stemmen

In verband met de coronapandemie is vervroegd stemmen ook mogelijk. Dit is een extra service voor kiezers die extra risico lopen door besmetting met het coronavirus. Dit is vanuit de Rijksoverheid zo geregeld en geldt voor alle gemeenten. Deze maatregel is opgenomen in een wijziging van de ‘Tijdelijke wet verkiezingen covid-19’. Deze wetswijziging is op 1 februari 2021 in werking getreden.

Vervroegd stemmen kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart in een aantal stemlokalen in elke gemeente van Nederland. Niet in álle stemlokalen.

In Neder-Betuwe is ervoor gekozen om het vervroegd stemmen op maandag 15 en dinsdag 16 maart mogelijk te maken in:

• Dorpshuis in Ochten
  • Gemeentehuis in Opheusden

Dorpshuis Ochten

Voor deze twee stemlokalen is gekozen omdat daarin veel ruimte is en deze dorpen geografisch in het midden van de gemeente liggen.

Op de officiële dag van de Tweede Kamerverkiezing, woensdag 17 maart 2021, kan er gestemd worden in de volgende stemlokalen:

• Gemeentehuis (Burg. Lodderstraat 20, Opheusden)
  • De Biezenwei (Fazantstraat 30, Opheusden)
  • De Biezenwei (2e stembureau)
  • Ons Dorpshuis (Nedereindsestraat 27a, Kesteren)
  • Sporthal De Leede (Kasteelstraat 4, Kesteren)
  • Sporthal De Leede (2e stembureau)
  • Sporthal De Linie (Liniestraat 2a, Ochten)
  • Dorpshuis Ochten (Dokter M. van Drielplein 2, Ochten)
  • Dorpshuis Ons Tehuis / Gerrit van Riemsdijkhuis (J.R. Zeemanstraat 12a, IJzendoorn)
  • Dorpshuis De Hoge Hof (Voorstraat 10, Echteld)
  • Sporthal de Eng (Dalwagen 78B, Dodewaard)
  • Sporthal de Eng (2e stembureau)

Briefstemmen voor kiezers van 70 jaar en ouder

Wie 70 jaar of ouder is en niet naar een stemlokaal wil of kan gaan, kan ook per brief stemmen. Lees om te weten hoe dit werkt de brief die is thuisgestuurd. Er is 1 afgiftepunt voor de briefstempakketten. Dit is het gemeentehuis in Opheusden. Er staat een cabine voor het gemeentehuis waar mensen het briefstempakket kunnen inleveren. De periode hiervoor is woensdag 10 maart 2021 tot en met dinsdag 16 maart 2021 van 09.00 – 17.00 uur en op woensdag 17 maart 2021 van 07.30 – 21.00 uur.

Verder is het mogelijk om een volmacht te geven aan een andere kiezer. Iemand die gevolgmachtigd is, kan tegelijkertijd met de eigen stem ook drie stemmen voor een ander (die hem of haar machtigde) uitbrengen. Dit is één meer dan de gebruikelijke twee.

Om in een stemlokaal te kunnen stemmen heeft u nodig: een stem(plus)pas of een kiezerspas, een geldig ID-bewijs (op 17 maart 2021 maximaal 5 jaar verlopen) en een mondkapje.

Wilt u meer weten?

Kijk op onze website bij verkiezingen of bel naar t. 14 0488.