“We zijn naar Tiel geweest”

Bewoners zorgcentrum Anker fietsen virtueel door stad en land

Een virtuele fietstocht, dat is sinds een poosje mogelijk voor bewoners van zorgcentrum Anker Kesteren. Met een beentrainer die is gekoppeld aan een groot scherm fietsen zij door hun geboortedorp, door de Betuwe of maken een stedentrip. Dit fietslabyrint spaarde het Anker bij elkaar met acties en met een uitvoeringsbudget van Lokaal akkoord Neder-Betuwe Bloeit!

Virtueel fietsen

Onlangs ging wethouder Herma van Dijkhuizen kijken in het Anker en was erbij toen mevrouw Van Ommeren op pad ging; “Oh mag ik weer fietsen? Doe mij maar door Tiel, wat vind ik dat leuk!” De wethouder: “Een prachtige manier voor ouderen om te bewegen. Al trappend veilig door dorpen en steden of door de natuur. Het roept veel herkenning op. Fijn voor de sociale contacten en goed voor het hoofd. Een prachtige en innovatieve manier om het bewegen voor ouderen aantrekkelijk en laagdrempelig te maken.”

Rondje door het groen

Everarda Muilwijk van het Anker vertelde dat de bewoners erg genieten van het fietslabyrint dat afwisselend steeds twee weken op één van de zeven bewonersafdelingen staat. “De reactie van een bewoner die vroeger boer was toen ik de route door het groen aanzette: ‘Hier hield ik vroeger zo van, zo vrij en al dat groen om mij heen’. Hij zat er helemaal in. Je krijgt zo ook gelijk een gesprek over die tijd. Andere bewoners gaan er soms naast zitten en kijken mee.”

Acties en uitvoeringsbudget

Dankzij onder meer een statiegeldacties, verschillende donaties en het beschikbaar stellen van een uitvoeringsbudget Lokaal akkoord Neder-Betuwe Bloeit! werd het bedrag bij elkaar gebracht voor de virtuele fiets die ook heel geschikt is voor ouderen die bijvoorbeeld door één of meer chronische aandoeningen niet zelfstandig meer kunnen fietsen in de buitenlucht.