Kinderen nog geen 18 jaar? Geen alcohol, zelfs geen scheutje.

Wist u dat de zomerperiode - naast die van de feestdagen - vaak een gebruikelijk moment is, waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken? Helaas blijkt dat vaak het begin van vaker en steeds meer drinken. Probeer dat te voorkomen.

Alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Veel jongeren drinken helaas te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Vaak met gevolgen. Zoals een ongeluk, overschrijden van (seksuele) grenzen, een alcoholvergiftiging en overlast. Het is dus belangrijk dat jongeren zéker tot hun 18de geen alcohol drinken. Je wilt je kind toch graag zo lang mogelijk gezond houden? Denk er bij het aanbieden van 0.0% versie van bier e.d. ook aan dat je hiermee je kind laat wennen aan de smaak.

Logo FrisValley

Wat kunt u – als ouder of verzorger doen?

Praat met uw zoon of dochter over alcohol en stel regels voordat hij of zij begint te experimenteren. En trek hierin één lijn met uw partner zodat u samen één standpunt hebt over alcoholgebruik. Spreek tevoren af wat er gebeurt als de regels worden overtreden.

  • Stel duidelijke en simpele regels die uw zoon of dochter ook kan nakomen.
  • Leg uit waaróm u die regels instelt en ga na of ze worden begrepen.
  • Vertel dat deze regels niet alleen thuis gelden maar ook op vakantie, en tijdens het schoolfeest of schoolkamp.
  • Leg duidelijk uit welk gedrag u van uw kind verwacht.
  • Vraag niet of hij of zij wil doen wat u zegt, want dat kan een weigering opleveren. Bespreek de consequenties van het gedrag: wat gebeurt er als hij of zij zich niet aan de regels houdt?
  • Beloon uw zoon- of dochterlief als het zich aan de regels houdt! Hierdoor stimuleert u het positieve gedrag.

Nieuwe regelgeving

Op 1 juli 2021 is de Alcoholwet ingegaan (die tot dan Drank- en Horecawet heette). In deze wet staat dat alcohol alleen mag worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Dit geldt voor alle soorten alcohol: sterke drank, maar ook voor bijvoorbeeld bier, wijn of mixdrankjes.

Jongeren onder de 18 mogen ook geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes zoals op straat, in parken, op evenementen enzovoort. Als ze toch alcohol bij zich hebben, kunnen ze een boete krijgen.
Nieuw in de wet is dat ook het doorgeven van alcohol aan een minderjarige strafbaar is, dus de volwassene die alcohol koopt en doorgeeft aan een minderjarige riskeert nu ook een boete. Zonde van die circa €100. Verder is ook de verkoper van alcohol strafbaar als alcohol bij iemand onder de 18 jaar belandt.

Logo 100% BOB 0% OP

Alcohol en het verkeer

Alcohol en het verkeer gaan niet samen. Dat geldt voor jongeren èn volwassenen. Dus de boodschap is: drink geen alcohol als je nog moet rijden. Maar stap ook niet bij een ander in de auto die alcohol heeft gedronken. En let op: ook op de fiets en te voet ben je kwetsbaarder met alcohol op.

Meer informatie?

Voor meer informatie, filmpjes, tips, etc. kijk op:

Logo Nix18