Jeugdlintje voor Richard Verwoert

bij zijn afscheid als voorzitter van Jongerenraad Neder-Betuwe

Richard Verwoert uit Kesteren ontving aan het begin van de raadsvergadering op 8 juli uit handen van burgemeester Jan Kottelenberg het Jeugdlintje voor zijn fantastische inzet voor de Jongerenraad Neder-Betuwe die hij in 2014 oprichtte en waarvan hij zeven jaar voorzitter was. 

tekst gaat verder onder de foto's

Jeugdlintje voor Richard Verwoert en bloemen uit handen van burgemeester Jan Kottelenberg

Jeugdlintje en bloemen voor Richard Verwoert

Burgemeester Kottelenberg in zijn toespraak: ‘Zeg je in dit gemeentehuis of in de politieke arena ‘Vraag het Richard’ - dan is elke toevoeging overbodig want dan weet iedereen wie we bedoelen. Wat ben jij al die jaren een trouw gezicht geweest van die club jonge mensen die zo’n belangrijke schakel is tussen de jongeren en de gemeentepolitiek.”  
Kottelenberg noemde een aantal voorbeelden van wat de Jongerenraad met initiatieven en acties bereikten zoals beter openbaar vervoer en veiliger wegen.

Uitdaging aanvaard

Als leerling op de middelbare school nam Richard deel aan een gastles over politiek en vroeg aan twee raadsleden waarom Neder-Betuwe geen Jongerenraad had. Het antwoord was “Wij dagen je uit om jongeren bij elkaar te zoeken die dit willen gaan doen.”  Diezelfde avond had Richard vijf mensen. Kottelenberg: “Over bruggen bouwen gesproken en invloed hebben!” 

Volwaardige partner

Jongerenraad Neder-Betuwe groeide in de afgelopen zeven jaar uit tot een volwaardige partner. Met een officiële status en in maart 2021 uitbreiding van het convenant met ‘naast gevraagd en ongevraagd advies geven aan de raad, ook de bevoegdheid om dat te doen richting het college van burgemeester en wethouders.’ De Jongerenraad heeft een eigen budget, een eigen plek in Dorpshuis Ochten, een eigen website, een eigen huisstijl en eigen kleding. 


Met het Jeugdlintje waardeert gemeente Neder-Betuwe jongeren die iets doen voor de samenleving. Je komt ervoor in aanmerking als je iets bijzonders doet, ergens in uitblinkt, bepaalde taken verricht. Het kan gaan om iets dat heel veel jaren in beslag nam maar soms kan het ook zijn dat het om ‘het moment’ gaat. Je kunt hiervoor worden voorgedragen. 


Foto’s: 3JetFotografie