Luidklok toren Ochten voor restauratie naar Koninklijke Eijsbouts

De luidklok uit de toren van Ochten is naar gieterij Koninklijke Eijsbouts voor restauratie. Eind vorig jaar werden tijdens een inspectie scheuren geconstateerd.

Vorige week is via een elektrische lier aan een hijsbalk is de klok, gegoten in 1643 door Peter en Johan van Trier, eerst naar beneden gehaald en daarna vertrokken naar de gieterij in Asten.

Luidklok

Historisch waardevol

Wethouder Marien Klein: “Gelukkig zijn we er op tijd bij voor herstel. Want we zijn zuinig op deze historisch waardevolle klok die eeuwenlang de uren meldde. Na verwoesting van de oude kerk in Ochten tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze klok verstopt om te behoeden voor omsmelten voor munitie. In 1950 kreeg de klok z’n plek in de huidige kerk.”

Marien Klein bij de luidklok

Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt afgelopen december constateerde Eijsbouts scheuren en werd de klok stilgezet. Sommigen merkten al eerder op dat de slagen anders klonken dan voorheen. Eerst was er het vermoeden dat dit door de nieuwe klepel kwam die nog niet zolang geleden is vervangen. Maar nu blijkt slijtage aan de slagranden en dat doet vermoeden dat de klok in de loop van de geschiedenis 90 graden is gedraaid ten opzichte van de oorspronkelijke luidrichting. Het kan de scheuren hebben veroorzaakt die aan het licht kwamen tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Bekijk hier het filmpje van Omroep Gelderland.

Luidklok