Herma van Dijkhuizen: ik heb met mijzelf wat afgesproken

IkPas. Dry January! Oftewel géén alcohol in januari.

“Ik heb er geen moeite mee om deze maand mijn glas wijn te laten staan. Ik ben een gelegenheidsdrinker. Maar door mee te doen aan Ik Pas merk ik dat je bewuster ja of nee tegen zo’n glas kunt zeggen. Want je bent zelf de baas en dat geeft een goed gevoel. Naast nog meer voordelen.”

IkPas. Dry January! Oftewel géén alcohol in januari. Ook wethouder Herma van Dijkhuizen doet mee aan IkPas. Niet bedoeld om na deze maand per se niks meer te drinken. Wel bedoeld om je ervan bewust te zijn óf en wanneer je alcohol drinkt en ook hoeveel. “Eén glas op een verjaardag of tijdens een etentje, heel zelden twee. Zo ga ik met alcohol om,” aldus Herma, “dus moeilijk heb ik het niet.”

IkPas - water en wijn - Herma van Dijkhuizen
Veel water, weinig wijn… (in het pré-coronatijdperk)

Heeft het dan wel zin dat je meedoet aan IkPas?

“Ja, het is écht zinvol om mee te doen. Want vaak zeg ik zonder veel nadenken ja tegen een aangeboden glas wijn tijdens een verjaardag of dinertje. Dat automatisme moet ervan af. Een glas water is vaak net zo lekker. Door mee te doen aan IkPas heb ik met mijzelf afgesproken om ook de rest van het jaar bewust ja of nee te zeggen tegen een glas alcohol.”

Wat levert het op?

Het is altijd beter voor je gezondheid. Je slaapt meestal beter en rustiger. En… ook een bijkomend voordeel, het is beter voor mijn huid!

Wat is je boodschap naar anderen toe?

“Drink bewust. Je hoeft niet per se tégen het drinken van alcohol te zijn (mag wél hoor), maar kies bewust. Kies er af en zo voor en zeg niet altijd zomaar ja. Het is sowieso belangrijk om er geen gewoonte te maken. Spreek met jezelf iets af. Bijvoorbeeld: alleen in het weekend of op een feestje als dat straks weer kan na coronatijd. En weet je, dan blijft een feestje net zo leuk.”

IkPas

Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Wil je fris aan de lente beginnen? Dan is IkPas iets voor jou! En dat kan gerust ook ná januari. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Maar dat zijn niet de enige effecten van meedoen met IkPas. Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% beter en verliest 32% gewicht. Klinkt goed toch? Dat is nog niet alles, er zijn nog meer voordelen die je hier kunt bekijken. IkPas helpt je bij je uitdaging. Kijk op www.ikpas.nl voor vragen, tips, artikelen, recepten, badges die je kunt verdienen met uitdagingen; alles om jouw uitdaging te volbrengen. We vragen je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik even op pauze te zetten.

Logo_Ik_Pas