Gedenkplek voor de allerkleinsten

Margreet Willemsen heeft het initiatief genomen voor een gedenkplek in Neder-Betuwe voor de allerjongsten, stille levens.

Sinds februari 2019 is het mogelijk om met terugwerkende kracht een levenloos geboren baby, die voor 24 weken zwangerschapsduur geboren is, te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt ook voor ouders die dit in het verleden is overkomen. Margreet Willemsen is een van de ouders die van deze mogelijkheid gebruik heeft gemaakt. Zij heeft nu het initiatief genomen voor een gedenkplek in Neder-Betuwe voor de allerjongsten, stille levens.

Registreren levenloos geboren kinderen

Hoe belangrijk dat is, weet ook Margreet Willemsen. Zij verloor haar kindje in 1987 bij een miskraam van 11 weken. “Het voelde heel goed en compleet om ons kindje in te schrijven en hardop de naam te horen uitspreken door de ambtenaar. Het heeft me ook aan het denken gezet. Wat zou het mooi zijn als er een plekje kwam waar ik naar toe kon gaan met mijn stille verdriet. In Neder-Betuwe is een dergelijk plekje of monument er nog niet.”

Gedenkplek

Margreet Willemsen wil zich inzetten voor een monument voor deze stille levens; levenloos of te vroeg geboren kinderen. Dit zou een plek kunnen krijgen op een gemeentelijke begraafplaats, bijvoorbeeld in de buurt van de kindergraven. Hoe het er precies uit zou moeten zien, weet Margreet nog niet. “Het liefst zou ik plaatselijke kunstenaars hierbij willen betrekken. En natuurlijk hoop ik dat andere ouders van deze kinderen met mij willen meedenken zodat we samen vorm kunnen geven aan ons herinneren.”

Verloskundige Aly Mijnheer is, namens Verloskundigen Praktijk Ochten, ook bij het initiatief betrokken. “Als je weet dat jaarlijks 10 á 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, besef je dat er ook in Neder-Betuwe bij ouders veel verdriet is. Ik denk dat een gedenkplek voor de allerkleinsten in een behoefte voorziet.”

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wageningen kent Neder-Betuwe geen specifieke voorziening voor het begraven van levenloos geboren kinderen. Margreet Willemsen hoopt dat dit wel kan worden gerealiseerd eventueel in combinatie met het monument. Ook Gertwin Wevers van Wevers Begrafenisverzorging en Seraya Pattipeilohy van Uitvaartverzorger Leusden zijn bij dit initiatief betrokken en ondersteunen dit.

Reageren

Iedereen die mee wil denken of doen met een gedenkplek voor de allerkleinsten, wordt van harte uitgenodigd te reageren. Wilt u reageren of heeft u een vraag? Stuur een e-mail naar mevrouw N. van der Heijden via nheijden@nederbetuwe.nl.