Herdenken en vieren

Herdenken op dinsdag 4 mei en vier de vrijheid op woensdag 5 mei

Logo fakkel 4 en 5 mei

Herdenken op dinsdag 4 mei

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die daarna omkwamen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Wij houden daarbij rekening met de overheidsmaatregelen die nodig zijn in deze tijd. Gemeente Neder-Betuwe roept op – in navolging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei - om net als vorig jaar ook dit jaar op 4 mei de vlag (zonder wimpel) thuis de hele dag halfstok te hangen. (Dit wijkt af van het vlagprotocol). Laten we samen in verbondenheid herdenken, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. En hang op 4 mei de hele dag de vlag halfstok.

Ceremonies met kranslegging in Neder-Betuwe

Bij de monumenten in de dorpen van Neder-Betuwe vindt overdag op 4 mei een korte herdenking plaats met een beperkt aantal mensen. Deze herdenkingen nemen wij op video op. Het geheel is ’s avonds te zien op het YouTubekanaal Neder-Betuwe vanaf circa 20:30 uur, ná de Nationale Herdenking.

Logo handen en duiven

Vier de vrijheid op woensdag 5 mei

Op woensdag 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 76 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen. Vrijheid is rijkdom. Hang de vlag (zonder wimpel) in top, de hele dag!

Video scholieren, Oranjeverenigingen en Comités

Een aantal schoolklassen, de Oranjeverenigingen en de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe maakten een mooie video. Met vlogs, een lied en (oude) foto’s van herdenken en vieren in de afgelopen decennia. Bekijk de video op YouTube.

Voor kinderen

Wil je thuis meer leren over de Tweede Wereldoorlog of over 4 en 5 mei? Of heb je vragen over vrijheid? Kijk eens op de website van het Nationaal Comité 4en5 mei naar het Denkboek: https://denkboek.nl/

Oorlogsmonumenten in Neder-Betuwe

Kijk hier voor de herinneringsmonumenten en andere informatie over de Tweede Wereldoorlog in Neder-Betuwe.