Campagne Senioren en Veiligheid 1 september gestart

zodat criminaliteit niet loont

Om samen te zorgen dat criminaliteit niet loont, startte op 1 september de campagne Senioren en Veiligheid ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Vier weken lang is er aandacht voor criminaliteit zoals meekijken bij pinnen, babbeltrucs, fraude via hulp vragen (denk aan WhatsApp) en phishing. Het initiatief is van het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen. (Tekst loopt door onder afbeelding.)

Veiligheid senioren pinnen

Heft in eigen handen

Minister Grapperhaus maakte gisteren bekend dat acteur Kees Hulst ambassadeur is  van de campagne. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar daar hebben ze wel de juiste informatie voor nodig. Daarom steun ik de campagne graag als ambassadeur, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”

Slachtofferschap

Hoewel ouderen niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen vinden wij ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo zijn meer mensen het slachtoffer van fraude bij hulp vragen (vaak via WhatsApp) en gebruiken criminelen babbeltrucs, waarin ze zogenaamd ‘hulp’ aanbieden.
Slachtoffer van een crimineel kan iedereen worden en dus ook elke oudere. Daarom krijgen zij via de campagne concrete goede tips mee, waardoor je minder snel slachtoffer bent. Als een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dit te bespreken en als oudere aangifte te doen. Ook hiervoor geeft de campagne tips. Anderen mogen deze (algemene) informatie en tips natuurlijk ook gebruiken, zoals (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Programma

Elke week van september staat in het teken van een andere vorm van criminaliteit. Van 1 tot en met 7 september wordt meekijken bij pinnen behandeld, van 8 tot en met 14 september babbeltrucs, 15 tot en met 21 september draait om fraude via hulp vragen en de week van 22 tot en met 28 september staat in het teken van phishing.
De website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl, social media kanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid en samenwerkende partijen plaatsen wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes over het thema met Kees Hulst in de hoofdrol. Veel partijen sluiten bij de campagne aan door het campagnemateriaal te verspreiden via hun kanalen, zowel fysiek als digitaal. Denk aan ouderenbonden, politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, de Fraudehelpdesk, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Veilig internetten, banken, supermarkten, de telecomsector en ruim 100 gemeenten.
Daarnaast vindt elke dinsdag om 10.30 uur op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl een rechtstreeks te volgen webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week.