Actie Schone Waal 2020

Het is 9.00 uur, 10 oktober 2020, zaterdagmorgen. Zes verenigingen verzamelen zich op de verzamelplaatsen van hun tracé in de gemeente Neder-Betuwe langs de Waal.

De contactpersonen komen bij de overnachtingshaven om de grijpers, hesjes, handschoenen en vuilniszakken in ontvangst te nemen van coördinator Johan Kok. Te beginnen bij Echteld tot aan de Kerncentrale in Dodewaard; vandaag ruimen bijna 150 personen alle zwerfafval op. Een grote zeecontainer staat nog leeg te wachten op de eerste ladingen. Wethouder Stefan van Someren komt tussendoor kijken hoe de actie verloopt.

Johan Kok: “Vijf jaar geleden vonden we nog banken, halve keukens, dakplaten en jerrycans. Dit jaar is het gelukkig een stuk minder, meer lege blikken, voornamelijk halve liter bier-blikken en barbecues. We denken dat het nu een stuk minder is omdat menden meer opletten dat niet alles in de natuur terecht komt. Ook zijn er veel vrijwilligers die bijvoorbeeld met hun hond een wandeling maken en dan gelijk links en rechts het weggegooide afval meenemen.”

De volgende verenigingen hebben meegedaan: Hervormde gemeente IJzendoorn, vereniging “Ons Tehuis”, DGV Dodewaard, buurtvereniging De Voorste Akker, Kunst en Arbeid en Sportfokkers vereniging Dodowero. Met dank aan fa. De Waal autoverhuur voor sponsoring van de bus.

Waaljutten 2020