‘AAN in het donker!’ fietsverlichtingscampagne in Neder-Betuwe

vrijdag 30 oktober bij station Kesteren, van 17.00 tot 20.00 uur.

Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van fietsers én andere weggebruikers. Gemeente Neder-Betuwe levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ de gemeente op vrijdag 30 oktober bij station Kesteren. Van 17.00 tot 20.00 uur. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt deelt het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit aan fietsers. Jongeren die wel met verlichting fietsen maken kans op één van de bioscoopbonnen.

AAn in het donker koplamp

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Waarom juist nu?

Nu het weer vroeger en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht aan het belang van goede fietsverlichting te schenken. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, juist in deze periode, op orde te hebben om veilig thuis te komen.

AAn in het donker achterlicht

Coronaproof

Tijdens alle acties houden wij ons aan de RIVM-richtlijnen en kabinetsmaatregelen. We zetten minder campagneleden in om de 1,5 meter regel kunnen waarborgen, ook dragen de campagneleden mondkapjes. Deelnemers worden erop gewezen de regels in acht te nemen. We hebben alle middelen coronaproof gemaakt om het hygiënische gebruik ervan te kunnen garanderen.

AAN in het donker

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden ruim 50 acties plaats in Gelderland en Overijssel. Na de actie worden de welbekende (tijdelijke) tags van de ANWB op de grond gespoten met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Zo herinneren we fietsers ook na de actie aan het voeren van goede fietsverlichting.

Er wordt hierbij samengewerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid belangrijk vinden en de acties op straat faciliteren. De campagne duurt tot eind februari 2021. Deel je bericht met #aaninhetdonker en volg ons op Instagram via AAN.in.het.donker