In het donker naar school

Persbericht van de Jongerenraad Neder-Betuwe en de Jongerenraad Buren, van 6 november 2020

Nu het weer donker wordt fietsen we vaker in het donker van en naar school. Op de meeste plekken in gemeente Buren en de Neder-Betuwe is dat geen probleem, maar verschillende jongeren gaven aan dat sommige wegen nog verrassend donker zijn. Het resultaat, ze voelden zich er niet veilig. Om deze reden besloten de jongerenraden van Buren en de Neder-Betuwe samen te gaan onderzoeken of dit gevoel vaker voorkomt. Door een team bestaande uit leden van beide jongerenraden is een enquête gemaakt om de reacties onder de jongeren te peilen. Deze zijn opgestuurd naar scholen en andere instellingen in de buurt. De enquête is ook voor elke jongere te vinden op de website; jongerenraadnb.nl/onderzoek.

Tot nu toe geeft een kleine meerderheid van de jongeren uit beide gemeenten aan dat ze zich inderdaad onveilig voelen. Veruit de meeste van deze jongeren geeft aan dat onvoldoende verlichting hiervoor de reden is, met het vele passerende verkeer als tweede reden. Dit tweede ging voornamelijk over het oversteken over de provinciale weg. Door de vele auto’s wordt het soms moeilijk en/of onveilig gevonden om daar over te steken. Het probleem met de verlichting werd niet alleen genoemd als het gaat om de provinciale weg maar ook de Hogeweg en de Marsdijk. Over de Nedereindsestraat waren voornamelijk positieve reacties. Op die weg leken de meeste fietsers zich veilig te voelen.

Maar dat zijn de resultaten tot nu toe. Fiets je zelf ook wel eens tussen Lienden en Kesteren? Dan horen we ook graag jouw mening over dit onderwerp. De vragen zijn te vinden op jongerenraadnb.nl/onderzoek. Voor meer nieuws over dit onderzoek kunt u terecht op onze social media’s; @burenjongerenraad en @jongerenraad_nb. Onze mailadressen zijn info@jongerenraadnb.nl en jongerenraadburen@gmail.com.