Je kunt maar één keer nee zeggen

Door de coronacrisis is het niet denkbeeldig dat er meer leegstand van panden is of komt, met name in het buitengebied. Pas dan extra op voor criminelen die graag misbruik maken van de situatie en soms veel geld bieden om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar je loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in jouw pand plaatsvinden.

Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan je pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draai jij vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslaboratorium. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog jouw pand. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Je kunt maar één keer nee zeggen

Komen er mensen ongevraagd op je erf?

Doe het volgende. Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien. Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest? Overleg met de wijkagent. Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Wil je je woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

Niet alles is natuurlijk illegaal. Maar let wel goed op. Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank. Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto of kopie. Is de huurder een bedrijf, vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft. Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst, dan  kun je vragen om een werkgeversverklaring en bel je de werkgever ter controle. Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld pas de sleutel van het pand geven als het huurcontract is ondertekend. Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook. De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst. Verbouwingen vinden alleen plaats in overleg.

Wandelt of fietst u weleens een rondje in het buitengebied?

Let mee op maar ga er in geen geval zelf op af. Aan de buitenkant kun je niet altijd zien wat er in een pand gebeurt, maar de meest voorkomende signalen die kunnen wijzen op een hennepkwekerij of drugslab zijn: afgeplakte ramen en deuren die altijd dicht zijn; (dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is; roosters op opmerkelijke plekken aan de gevel of het dak; het pand maakt een verlaten indruk en er is zelden iemand of slechts een korte tijd of op een vast tijdstip; stankoverlast; wateroverlast of vochtproblemen; condens op de ramen; kunstlicht (gloed van felle lampen) of licht in een ruimte dat altijd blijft branden; installatie camera’s of beveiliging; zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren).

Als je het niet vertrouwt?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die hierboven zijn genoemd of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de wijkagent of bel de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl. Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kun je ook melding doen via www.milieuklachten.nl. GA ER IN GÉÉN GEVAL ZELF OP AF!