Hart onder de riem voor de horeca

1 juni mogen de deuren weer voorzichtig

30 mei 2020

Bloemen gisteren en vandaag voor alle commerciële horecaondernemers in Neder-Betuwe. Met dit gebaar steekt de burgemeester een hart onder de riem bij de mensen die bekend staan om hun gastvrijheid maar maandenlang ‘nee’ moesten verkopen door de coronacrisis. Op 1 juni om 12:00 uur kunnen met de nodige maatregelen de deuren weer op een kier open. 

Ook de horeca moest er in maart aan geloven, een verplichte sluiting net als bij vele andere bedrijven en organisaties om op die manier mee te werken aan het onder controle krijgen van het coronavirus. Een begrijpelijke maar harde maatregel. Sommigen zagen mogelijkheden voor bezorg- en afhaalservice, ook niet optimaal, maar de meesten moesten werkloos toezien. 

Meer ruimte

De burgemeester is het bevoegd gezag als het gaat om toezicht en handhaving op het gebied van de Drank- en Horecawet. In deze uitzonderlijke situatie wil hij de horeca ook steunen bij het naleven van de bijzondere regels nu er per 1 juni weer meer mogelijk is. Daarom bracht hij bij drie horecaondernemers in Kesteren zelf de bloemen en met het bericht voor allemaal: “Ik ben blij voor jullie dat er weer wat meer ruimte komt, ook al zijn de mogelijkheden beperkt. Maar een voorzichtig begin is er. Iedereen heel veel succes, ook bij de puzzel om te voldoen aan die belangrijke anderhalve meter. Want meer ruimte betekent ook alert blijven.“ 

Terrasruimte  

Tijdens de rondleiding was het zichtbaar dat de ondernemers er klaar voor zijn. De burgemeester reikte ook de toestemming (gedoogbeschikking) uit voor inrichten van extra terrasruimte. Per 1 juni is maximaal 30 bezoekers binnen toegestaan; op het terras geldt geen maximum; met de anderhalve meter afstandsregel is extra buitenruimte meer dan welkom. 

1 juli

Een belangrijke factor is ook dat bezoekers zich mede aan de afspraken houden. Kottelenberg: “Wij hopen dat de gasten genieten, van wat de horeca hen weer kan voorschotelen en van de ruimte die er weer meer is om er af en toe op uit te gaan. Wel roep ik iedereen nogmaals op: blijf voorzichtig want het gevaar is nog lang niet voorbij. Maar als we ons strikt houden aan de regels, dan mag er op 1 juli misschien wel weer wat meer zoals bijvoorbeeld 100 gasten in een restaurant.”

De belangrijke basisregels

Gemeente Neder-Betuwe blijft benadrukken: houd u aan de regels!

  • Bij verkoudheidsklachten en koorts: thuisblijven.
  • Vermijd drukte.
  • Houd anderhalve meter afstand.
  • Was de handen vaak en goed.
  • Werk zoveel als mogelijk thuis.

John van Meeteren en Jeffrey van Gelderen (restaurant ’t Ambtshuis)

Bloemen voor John van Meeteren en Jeffrey van Gelderen (restaurant ’t Ambtshuis)

Bloemen voor Samantha Peeters en Jeroen Alblas (café De Uitspraak)

Bloemen voor Samantha Peeters en Jeroen Alblas (café De Uitspraak)

Bloemen voor Rob van Zijl en Bert Roodbeen (cafetaria Het Vonnis)

Bloemen voor Rob van Zijl en Bert Roodbeen (cafetaria Het Vonnis)