Brand geblust aan buitenzijde gebouw voormalige kerncentrale

Geen enkel stralingsgevaar

De brand die op 21 mei 2020 ontstond aan de buitenzijde van een gebouw van de voormalige kerncentrale Dodewaard is geblust. Deze brand ontstond rond het middaguur tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden aan een van de daken. De brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen; rond 15:00 uur werd het sein brand meester gegeven. Er zijn geen gewonden gevallen en op geen enkel moment is er sprake geweest van stralingsgevaar. 

Burgemeester Jan Kottelenberg is direct geïnformeerd en heeft een bezoek gebracht aan de locatie waar hij sprak met omwonenden, hulpdiensten en de pers. Op een vraag waarom geen NL-Alert is afgegeven gaf hij aan ”Er waren geen extra risico’s voor omwonenden dan bij een ‘normale’ brand. De brandweer heeft alert ingegrepen. Het gaat om een voormalige kerncentrale die al ruim 20 jaar geleden buiten bedrijf is gesteld.“ Aan het einde van de middag hadden alle hulpdiensten de locatie weer verlaten.

In het gebouw van de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) zijn sinds 1997 geen splijtstoffen meer aanwezig. Het complex, waarvan delen in beton zijn gegoten en tot 2045 in de zogenoemde wachtstand staat, wordt permanent bewaakt.