Stroomuitval

Stroomuitval leidt tot ongemakken die groter worden als de storing langer duurt. Bij een grote stroomstoring zitten duizenden huishoudens tegelijk zonder elektriciteit. Ook de verwarming en het water kunnen uitvallen.

Stroomuitval leidt vaak tot computerstoringen. De gevolgen zijn ingrijpend, omdat veel sectoren afhankelijk zijn van ICT. Communicatieverbindingen vallen weg, betalingsverkeer is onmogelijk en bedrijven en dienstverleners zijn onthand. Een plaatselijke storing veroorzaakt al snel een kettingreactie.

Persoon met zaklamp

Bellen bij stroomuitval

Stroomuitval ontregelt ook het telefoonverkeer. Zendmasten kunnen uitvallen en mobiel bellen is vaak onmogelijk. Alarmnummer 112 blijft bij een stroomstoring bijna altijd bereikbaar, dankzij een noodnet.

Informatie

De overheid wil je tijdens een crisis snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt onder andere via Twitter, Facebook of NL-Alert. Raadpleeg bij kortstondige storingen de website van jouw nutsbedrijf. Daarnaast kunt u zich ook voorbereiden. Download hier een handige meterkastkaart (pdf) met daarop belangrijke telefoonnummers, instructies over wat u zelf kunt doen tijdens een storing en een overzicht van kanalen waar uw informatie kunt vinden tijdens een storing. Ook vindt u hierop de 'ingrediënten' van een noodpakket. Print de meterkastkaart uit en hang deze op in uw meterkast. Zo heeft u de belangrijkste informatie en instructies altijd bij de hand.