10 tips om je huis te koelen zonder airco

Het wordt warm volgende week!

Het wordt de laatste jaren steeds warmer. Dus ook in onze huizen. En dat kan in de zomer erg oncomfortabel zijn. Want als de warmte eenmaal in je huis is, duurt het wel even voordat het weer afkoelt. Veel mensen grijpen dan naar een airco, een enorme energieslurper. Het beste is natuurlijk dat de warmte je huis niet met volle kracht kan binnendringen.   

Acht manieren om warmte buiten te houden

1. Erg effectief is het plaatsen van buitenzonwering waar tegenwoordig veel keuze in is.
2. Het isoleren van je huis zorgt ervoor dat er minder snel warmte door de muren je huis binnenkomt. Klinkt als de ideale manier om je huis te koelen en dat is zeker waar. Houdt er wel rekening mee dat je goed moet ventileren als je goed isoleert.
3. Als je de mogelijkheid hebt, maak dan je directe omgeving groener. Haal de tegels uit de grond en zorg voor planten, bomen en gras. Groen geeft schaduw en verkoeling door verdamping. Het is op straat veel warmer dan in een tuin met gras en planten. Als je een boom neerzet, profiteer je van de schaduw op je huis. Denk eens aan een leilinde op het zuiden die schaduw op je ramen geeft of plaats een klimop tegen je huis.
4. Pak je platte dak aan door dit wit te schilderen, reflecterende dakbedekking te gebruiken of een sedumdak aan te planten. Deze vetplantjes zorgen voor verkoeling in de zomer. Zelfs met een schuin dak kun je een sedumdak aanbrengen.
5. Breng zonwerende raamfolie aan. Dit scheelt gemiddeld 45% van de hitte die anders direct binnen zou komen. Als je HR++ beglazing hebt, hoef je dit niet te doen, daar zit deze zonwerende coating al in.

Huis koelen ramen
6. Als je bereid bent om te verbouwen, verdiep je dan in een overstek. Dit is een dak dat meer uitsteekt en daardoor voor schaduw op de ramen zorgt. Een veranda heeft ditzelfde effect.
7. Vervang je beglazing door glas met een lage ZTA-waarde, een lage zon toetredingsfactor. Hoe lager de ZTA-waarde hoe meer warmte er wordt teruggekaatst naar buiten.
8. Gebruik binnen apparaten die niet veel warmte afgeven. Een bron van warmte is bijvoorbeeld je koelkast. Zorg voor een energiezuinige koelkast en zet deze op een geventileerde plek.

Warmte die al binnen is, moet eruit!

1. Zorg voor ‘natuurlijke trek’. Dit doe je door ’s nachts op de beneden- en bovenverdieping een raam open te zetten. Zorg dat alle deuren ertussen geopend zijn. Warmte gaat omhoog dus verdwijnt door het bovenste raam. Hierdoor zuigt het huis nieuwe, koelere lucht door het raam beneden aan. Let wel op de inbraakgevoeligheid.
2. Als het echt te warm is, kun je een ventilator kopen. Dit heeft de voorkeur boven een airco, die 15 keer meer stroom verbruikt dan een ventilator. Een airco (single split) verbruikt 150 kWh per 200 uur, een ventilator 10. Een groot verschil, zeker als je het klimaateffect bekijkt.

Mijn huis is te warm, kan Energieloket Rivierenland mij daarmee helpen?

Heb jij ook een warme woning en wil je daar graag iets op een energiezuinige manier iets mee doen? Vraag dan een oriënterend gesprek met een van onze energiecoaches. Dit zijn onafhankelijke vrijwilligers die met jou in gesprek kunnen gaan over energiezuinig wonen. Dit kan online of bij jou aan de keukentafel. Ik wil graag contact met een energiecoach