Hebt u een erf? Doe mee met beplantingsproject ‘Neder-Betuwe in het Groen’

Als u in het buitengebied van Neder-Betuwe woont en ook nog eens een erf bezit, dan woont u in een waardevol stukje natuur. Maak uw perceel nog mooier en draag op die manier bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject ‘Neder-Betuwe in het Groen’ van de gemeente en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Met subsidie, advies en ondersteuning.

Landschap met bloemen

Een erf dat goed aansluit op het landschap zorgt ervoor dat het dieren trekt. Het vele groen en de bloemen zorgen voor voedsel en beschutting en niet te vergeten voor de bestuiving. De karakteristieke erfbeplanting, denk bijvoorbeeld aan hoogstambomen en bepaalde plantensoorten, draagt bij aan de identiteit van deze streek.

Speciaal project

Inwoners van het buitengebied kunnen de inheemse beplanting op hun erf regelen met advies, ondersteuning en een subsidie van Stichting Landschapsbeheer (SLG). Het gaat onder meer om knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen of hoogstambomen.

Bij op een bloem

Advies kan ook over meer biodiversiteit op het eigen terrein, bijvoorbeeld over hoe je voedsel- en nestgelegenheid maakt voor vogels, vlinders, wilde bijen en insecten. Dat kan met struiken en bomen die ervoor zorgen dat er langer bloei te vinden is op het erf of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten. Inwoners die langs de route van een van de Klompenpaden in Opheusden en Dodewaard wonen kunnen binnen dit project ook advies vragen en beplanting bestellen.
Gemeente Neder-Betuwe en provincie Gelderland maken het financieel mogelijk.

Tuin van familie Zaayer uit Kesteren
De tuin van Hendrik en Hanneke Zaayer uit Kesteren. Zij zijn erg enthousiast over het resultaat na advies in 2018 van SLG. “Onze oorspronkelijke plannen voor veranderingen in onze tuin zijn besproken en aangepast en samen met de adviseur is een beplantingsplan opgesteld. In de korte tijd die we bezig zijn, is alles gaan groeien en bloeien en we zien heel veel dieren zoals bijen in het insectenhotel, de oeverzwaluw en de kwikstaart en de eerste kikkers wonen in de poel. Wat is de schepping bijzonder. Laten we proberen om wat er nog is, te behouden en goed te beheren.” De tuin van Hendrik en Hanneke is op afspraak te bezichtigen; bel 06 - 46 01 60 54 of kijk op De Betuwse tuinenroute.nl

Van aanvraag tot aanplanten

Wie belangstelling heeft kan tot eind oktober contact opnemen met SLG. Een adviseur kijkt samen met u naar het groen op uw erf via een bezoek, uiteraard met inachtneming van de landelijke coronarichtlijnen van het RIVM. Het is ook mogelijk om de inventarisatie en het advies digitaal te regelen. Vervolgens ontvangt u kosteloos een beplantingsplan; een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld en later dit jaar - op een afgesproken tijdstip - uitgedeeld.

Belangstelling?

Neem contact op met Martijn Grievink van SLG