Herdenking hoogwater op 1 februari in Dorpshuis Ochten

Op 1 februari 1995 ontsnapten Ochten en omgeving aan een dijkdoorbraak: rond 10 uur kondigde toenmalig burgemeester Henk Zomerdijk de noodevacuatie op advies van het Polderdistrict via rampenzender Radio Gelderland aan. Tegelijkertijd begonnen de hulpdiensten en heel veel militairen een actie om de wankelende dijk te stabiliseren. Reden voor oud-bestuurders en ambtenaren van het toenmalige polderdistrict Betuwe om op 1 februari 2020 uitgebreid in het Dorpshuis in Ochten stil te staan bij die ingrijpende gebeurtenis en de daaropvolgende enige noodevacuatie in de hoogwaterperiode van 1995.

Programma herdenking

Op 1 februari is er vanaf 13.30 uur een grote bijeenkomst in het Dorpshuis van Ochten met interviews met bestuurders, vertegenwoordigers van hulpdiensten en evacués. Voor alle bezoekers is er koffie of thee met wat lekkers en kan men volop herinneringen ophalen van de spannende dagen uit 1995. Ook kijken onder meer oud-dijkgraaf Hans van Leeuwen, de huidige dijkgraaf van het Waterschap Rivierenland Co Verdaas en oud- burgemeester Henk Zomerdijk vooruit: 25 jaar later liggen er plannen om de dijk bij Ochten opnieuw te versterken onder begeleiding van een klankbordgroep met Henk Zomerdijk als voorzitter.

Tijdens deze openbare bijeenkomst worden films vertoond uit 1995 en is er een uitgebreide fototentoonstelling van beelden uit 1995. Ook kan men kennis nemen van de nieuwe plannen voor dijkversterking van een traject van 25 km van het Amsterdam-Rijnkanaal tot Dodewaard.

BNN/ VARA zendt in vier afleveringen in februari een documentaire uit, waarbij deel 3 geheel aan Ochten wordt gewijd. Een voorpremière daarvan is ook op 1 februari te zien en op 17 februari is de gehele documentaire vanaf 20.30 uur op NPO 2 te zien.

Gemeente Neder-Betuwe en Waterschap Rivierenland bieden een financiële ondersteuning aan de herdenkingsbijeenkomst.

Voor meer informatie over de hoogwater-herdenking kunt u contact opnemen met Henk Zomerdijk via hzomerdijk@hotmail.com of met Ger de Vrieze via ger.de.vrieze@zonnet.nl.