Bloemen-Palet vraagt aandacht voor ruimte in het onderwijs

de leerkrachten maken zich zorgen

Maandagmiddag 3 februari: de leerlingen van Het Palet Kesteren en Het Palet Opheusden brachten mooie zelfgemaakte bloemen naar het gemeentehuis. Net zoals zij zelf zijn: mooie verschillende kinderen voor wie de leerkrachten zich elke dag met plezier en aandacht inzetten. Maar de leerkrachten maken zich wel zorgen. De werkdruk is enorm; blijft er wel ruimte voor zaken die kinderen juist in bloei zetten?

Pallet bloeit 1

Juf Nelleke verwoordde de zorgen van de leerkrachten:
“Wij zijn hier omdat wij ons zorgen maken over het onderwijs. Ik geef les in lezen, rekenen en spelling, maar daarnaast doe ik ook een heleboel andere dingen. Dingen die ons onderwijs in bloei zetten. Een musical, een markt, een schoolkamp, een schoolreisje, eieren zoeken, kerstmarkt. Allemaal dingen die ons onderwijs in bloei zetten. Maar er komt steeds meer werkdruk.

Pallet bloeit 3
Sommige juffen hebben daarom gestaakt. Want we maken ons allemaal zorgen. Kunnen we al die leuke dingen nog wel blijven doen in de toekomst? Hebben we dan nog wel genoeg juffen of meesters? Of genoeg leerlingen? Of is er alleen nog maar tijd in school voor rekenen, taal en heel veel administratie?
Wij zijn een bijzondere school; wij zijn een openbare school. Het openbaar onderwijs is er namelijk voor iedereen. Op school hebben we allemaal leerlingen die allemaal hun eigen verhaal hebben dat er mag zijn. Allemaal kinderen van de beide Paletten. Zo verschillend als alle kinderen zijn, zo verschillend zijn de bloemen die we geknutseld hebben. Iedere bloem met z’n eigen kleuren en vor; en zo verschillend zijn ook alle leerlingen op de openbare scholen in Neder-Betuwe.

Pallet bloeit x
Wij geven de bloemen nu aan u. En over een weekje brengen we ze naar alle oudere mensen in de verzorgingshuizen in de Betuwe. Wij bloeien samen met de kinderen. Wilt u ons helpen om het onderwijs in bloei te zetten?”

Burgemeester Jan Kottelenberg en wethouder Onderwijs Nees van Wolfswinkel namen al die mooie bloemen in ontvangst. En zij beloofden om aan de onderwijsmensen te zeggen, ook aan de mensen van de regering in Den Haag, dat er extra aandacht moet zijn voor de meesters en de juffen en daarmee voor de kinderen. Goed onderwijs en ruimte binnen het onderwijs is heel erg belangrijk. Want daarmee bloeien de kinderen, net zoals al die bloemen die nu in het gemeentehuis staan en straks in de verzorgingshuizen.

Pallet boeit 4