75 jaar Vrijheid – lichtjes op oorlogsgraven en bij monumenten

Op Kerstavond zijn door vertegenwoordigers van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe lichtjes geplaatst bij de herdenkingsmonumenten en op oorlogsgraven in de dorpen van Neder-Betuwe. Het is een eerbetoon aan allen die vielen voor onze vrijheid.

Lichtjes Kerstavond bij Vliegers in het Vuur
Lichtjes Kerstavond bij Vliegers in het Vuur

Wat begon als een idee van Conny van der Heyden-Versnel, auteur van het boek ‘Ten onrechte beschuldigd’ over het leven van Johannes van Zanten, om lichtjes te plaatsen op de oorlogsgraven in Kesteren, breidde zich uit over alle dorpen in Neder-Betuwe. In totaal zijn 43 lichtjes geplaatst. Opdat wij niet vergeten.

Lichtje op oorlogsgraf J v Zanten Kesteren op kerstavond
Lichtje op oorlogsgraf J v Zanten Kesteren op kerstavond

Lichtje bij monument Echteld kerstavond
Lichtje bij plaquette Echteld op kerstavond

Lichtjes kerstavond bij monument Ochten

Lichtjes bij herdenkingsmonument in Ochten op kerstavond

 

20201224 Lichtje bij monument Bonegraafseweg Ochten

Lichtje bij het monument an de Bonbestragesteg in Ochten

Gezamenlijk project

Ook bij herinneringsmonument Vliegers in het Vuur in Opheusden werden bij het hoofdelement en de zuilen lantaarns geplaatst. Dit monument ter herinnering aan de vele neergekomen vliegtuigen in het najaar van 1944 – Market Garden - werd onthuld op 20 september 2019 en was een gezamenlijk project van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe, in samenwerking met vele vrijwilligers en sponsoren. Het was de opmaat naar 75 jaar herdenken. Door de omstandigheden in verband met Covid-19 vonden die herdenkingen plaats in versoberde vorm.

Lichtjes kerstavond Vliegers in het Vuur Opheusden
Lichtjes kerstavond Vliegers in het Vuur Opheusden