Zwemmen in rivieren en kanalen? Echt levensgevaarlijk

Lees hierna waarom

Met warm weer zoeken mensen graag verkoeling en ontspanning in het water. Maar in de grote rivieren en kanalen zoals bij de picknickplaats in Ochten kan dat levensgevaarlijk zijn. Op veel plaatsen is zwemmen in rivieren en kanalen dan ook verboden. Sowieso is het niet toegestaan om te zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens.

Dat zwemmen in rivieren en kanalen zo gevaarlijk is, heeft flink wat redenen.

  • Zo heeft een binnenvaartschipper tot ca. 350 m voor zijn schip géén zicht. Zwem je verder weg dan is je hoofd maar een stipje. Daarbij komt dat zo’n schip geen wendbaar speedbootje is en niet zo maar kan stoppen.
  • De sterke onderstroom bij een langskomend schip kan je meezuigen. Een schip duwt veel water opzij, dat daarna heel snel naar het achterschip stroomt, waar de schroef het schip voortduwt. Dat geeft een enorm sterke zuiging.
  • Aan de oever zie je die zuigkracht terug in de waterlijn zich terugtrekt alsof het eb is (tijdelijk een breder strand). Is het schip voorbij dan wordt het water terug gestuwd in een soort mini-vloed, waardoor het niveau soms meer dan 50 cm. stijgt. De stuwkracht is dus groot.
  • Overschat je kracht als zwemmer niet en onderschat de stroomsterkte van rivieren, kanalen en draaikolken niet. Bij laag water ’s zomers is de stroming nog sterker.
  • Door sterk wisselende watertemperaturen kun je kramp krijgen en onderkoeld raken.
  • Ook tussen kribben zijn de zuiging en golfslag van passerende schepen vaak heel sterk.
  • Van bruggen afspringen is heel gevaarlijk. Door het troebele water kun je de diepte niet inschatten en zie je mogelijke scherpe objecten onder water niet.

Verkoeling zoeken in het water? Heerlijk, maar kies voor veilig zwemwater. Dat kan je ook een boete van € 140 schelen. Een leuk bedrag, waarvan je in vakantietijd leuke dingen kunt doen. Meer informatie vind je hier.

Zwemmen in rivieren is levensgevaarlijk