NORMAAL

Blog van burgemeester Jan Kottelenberg

Tijdens de coronatijd die we momenteel beleven horen we vaak dat we naar een ‘nieuw normaal’ moeten. Maar wat is normaal? Dat kun je verklaren met, ‘zoals de meeste mensen doen’. Maar wellicht hebt u ook de uitdrukking weleens gehoord: Ooit een normaal mens ontmoet? En? Hoe beviel dat?

Blog burgemeester 'Normaal'

Ik kom oorspronkelijk uit de Achterhoek, uit Lochem. Daar is ooit de Achterhoekse popgroep Normaal gelanceerd. Deze band trad regelmatig op bij popfestivals in het Lochemse Openluchttheater. Ik kan u garanderen dat dat in die tijd niet ‘normaal’ was! Ik zal u de details van hun optredens, en de reacties daarop, besparen. Dertig jaar later was ik voorzitter van de lokale Rabobank en tijdens onze jaarvergadering hadden we een optreden van, u raadt het al, Normaal, in de Lochemse schouwburg. Was Normaal dan genormaliseerd? Er was in ieder geval een hoge opkomst van de leden van de bank. Ik zat met mijn vrouw vooraan, en keek naar een in groene glitterstof gehulde Bennie Jolink, die, gewapend met gitaar en bierfles, de nodige aerosolen over ons uitsproeide. Normaal? Eerder bizar.

Nu ik burgemeester ben van Neder-Betuwe ervaar ik dat ‘normaal’ regionaal en lokaal wordt bepaald. Zaken die bijvoorbeeld normaal zijn in Nijmegen zijn bij ons onbespreekbaar. Voorbeeld: zondagsopening of beleid voor gebruik softdrugs. Tegelijkertijd kun je prima wonen zowel in Nijmegen als in Neder-Betuwe.

‘Normaal’ is dus een begrip dat door de tijd heen verandert en wordt bepaald door de plek en de omstandigheden. Een ‘nieuw normaal’ hoeft geen probleem te zijn net zoals het ‘oude normaal’ geen probleem was.

Belangrijk is dat we rekening met elkaar houden en met elkaar het gesprek aan gaan waarom dingen soms door omstandigheden moeten veranderen.

Strand en 1,5 meter

Het coronavirus beïnvloedt momenteel ons leven. We proberen te wennen aan nieuwe gedragsregels om het aantal besmettingen te verminderen.

Het is inderdaad even wennen, maar dat is niet anders dan normaal.

Burgemeester Jan Kottelenberg