Houtstook? Liever niet
in vuurkorf of barbecue
Wanneer je een vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof, dat luchtvervuiling geeft en de gezondheid kan schaden. Van jezelf, je buren, kinderen, ouderen en mensen met luchtweg problemen. Ook als je de rook niet meer ziet. Hout en houtskool stoken brengt naast geuroverlast en fijnstof ook kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide in de lucht. Daarom kan je beter overstappen op een elektrische barbecue.
Weten wanneer je beter niet kan stoken? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Het RIVM kan daardoor afraden hout te stoken met een stookalert op rivm.nl/stookalert. Ook te vinden op de stookwijzer. Want 1 op de 3 Nederlanders heeft last van houtstook. Met geuroverlast, geïrriteerde ogen en luchtwegen en het dicht houden van ramen en ventilatieroosters. Mensen krijgen klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten en stress. Overigens is het verbranden van afval of geverfd of geïmpregneerd hout verboden, omdat daarbij onder andere zware metalen vrijkomen.