Gratis poloshirts voor barvrijwilligers van sportverenigingen

Campagne alcoholmatiging - NIX18 - NIX zonder ID

Op zaterdag 22 augustus reikte wethouder Stefan van Someren gratis poloshirts uit aan barvrijwilligers  van VV Dodewaard aan de Dalwagen. Alle sportkantines in Neder-Betuwe kunnen gratis poloshirts (om te dragen tijdens bardienst) bestellen. Zo wil de gemeente Neder-Betuwe de alcoholmatiging en de NIX18-regel nog verder promoten. Wethouder Stefan van Someren: “We willen dat jongeren in Neder-Betuwe gezond en veilig kunnen opgroeien. Daarom kijken we samen met sportverenigingen hoe we er voor kunnen zorgen dat jongeren onder 18 jaar geen alcohol drinken.”

Poloshirts voor barvrijwilligers
Foto: 3JetFotografie Ochten

De gemeente Neder-Betuwe is al jaren actief om alcoholmatiging en de NIX18-regel te promoten. Met besturen en kantinebeheerders is om tafel gezeten om ervaringen te delen en om te beoordelen waar behoefte aan is om nog beter leeftijdsgrenzen en alcoholmatiging te bewaken. Daarbij ligt ook een belangrijke taak bij de ouders en teamleiders.

Tijdens de campagne zijn gratis trainingen gegeven aan barvrijwilligers. Bij kantinebezoeken zijn materialen uitgereikt zoals een hulp bij de leeftijdscheck, teamkratten met bidons, dienblad en posters. Ook zijn de regels rondom alcohol en kantinebeheer nog eens uitgelegd. Alles is erop gericht om besturen en vrijwilligers te ondersteunen in de boodschap die zij aan bezoekers moeten herhalen bij een bestelling van alcohol door of voor jeugdigen: ‘NIX18 en NIX zonder ID’.

De afgelopen jaren hebben velen – ook sportverenigingen – zich ingezet om NIX18 in te voeren en te handhaven. Er zijn goede resultaten mee geboekt in Neder-Betuwe, maar het kan altijd beter. Jongeren tonen nog te weinig uit zichzelf een legitimatiebewijs als ze alcohol willen kopen.

Vanuit de sportverenigingen zelf is men bereid om nog extra aandacht te hebben voor de naleving van de leeftijdsgrens.

Meer weten over jeugd en alcohol?