75 jaar na Market Garden

Door de omstandigheden rondom corona is misschien de viering van 75 jaar vrijheid enigszins op de achtergrond geraakt. Maar we bevinden ons nog steeds in het bijzondere herdenkingsjaar 2019-2020, 75 jaar na Market Garden (1944–1945). Wij attenderen u graag nog een keer op het volgende.

Museum Stichting Betuws Oorlogsverleden*

Het tijdelijke museum WOII aan de Beukenlaan 9 in Opheusden is afgelopen zaterdag opengegaan. Een aantal lokale verzamelaars richtte het begin maart al in maar moest even in de wachtstand. Nu is het open op afspraak. Kom kijken naar de collectie die het verhaal vertelt van de westelijke Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met foto's, militair materieel en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. De conservators staan klaar om over de herkomst en die periode te vertellen. Parkeren graag bij het gemeentehuis, drie minuten lopen vanaf de Beukenlaan.

*Stichting Betuws Oorlogsverleden is een samenwerking tussen Historische Kring Kesteren en Omstreken, Oudheidkamer Tiel, Historische Kring West Betuwe en Voet van Oudheusden (Culemborg).

Tour de Waal – digitaal

Ook de grote jubileumherdenking langs de Waal kon niet doorgaan, maar online werd er toch aandacht besteed aan vijfenzeventig jaar vrijheid. Gerard Nieuwenhuis die meewerkt aan dit project vertelde onlangs in de Gelderlander: Het plan voor dit jaar schuiven we gewoon door naar volgend jaar, zodat we alsnog het jubileum kunnen vieren.’’

Er staat een film op de website www.tourdewaal.nl met kunst, muziek, poëzie, historie en mooie verhalen. De komende tijd volgen er steeds nieuwsflitsen.

Vliegers in het Vuur – Ed Fulmer, drager Militaire Willems-Orde

Op onze website onder de button ’75 jaar vrijheid’ is bij het onderdeel ‘Vliegers in het Vuur’ beeldmateriaal toegevoegd dat wij vorige week ontvingen. Onder meer uitgebreidere informatie over de heer Ed Fulmer die voor zijn heldhaftig optreden nabij Opheusden in september 1944 de Militaire Willems-Orde ontving uit handen van Koningin Wilhelmina.

Gedenkteken ‘Vliegers in het vuur’ aan de Parallelweg in Opheusden, bij het station, dat op 20 september 2019 werd onthuld. De zestien zuilen herinneren aan de zestien geallieerde vliegtuigen die door gevechtshandelingen zijn neergestort op Neder-Betuws grondgebied. Kijk voor uitgebreide informatie over de vliegtuigen en hun bemanningen op de speciale website die hierbij hoort: Airwar Neder-Betuwe

Logo 75 jaar vrijheid