Samenwerking gemeenten en Avri in aanpak van de eikenprocessierups

Preventief bestrijden

De eikenprocessierups groeide vorig jaar landelijk uit tot een grote plaag. Om dit in 2020 te voorkomen zet Avri in op preventieve bestrijding van de rups in Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe. Elke gemeente maakt binnen zijn gebied eigen keuzes als het gaat om het preventief bestrijden van de eikenprocessierups.

Waarom moeten we de eikenprocessierups bestrijden?

De rupsen kunnen vanaf half mei tot eind juli voor overlast zorgen. De bomen hebben er weinig last van. Maar voor een mens kan aanraking met de brandharen van de rups leiden tot (heftige) jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties. Daarom willen gemeenten een plaag proberen te voorkomen. Dit doen zij in samenwerking met Avri.

Voorzorgsmaatregelen met preventief spuiten

De maatregelen die we nemen richten zich op de eikenbomen. Als de bomen voor circa 50% in blad staan wordt een deel van de eikenbomen preventief bespoten met een biologisch middel. De rupsen gaan dood wanneer ze de behandelde bladeren eten. In de gemeente Neder-Betuwe loopt ook een proef waarbij er gekeken wordt naar de effecten van aaltjes die de rups binnendringen waardoor zij sterven.
Beide middelen worden op de bomen verneveld. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren of zelfs ’s nachts gebeuren, want voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten heel belangrijk. Beide middelen zijn niet schadelijk voor de mens.

Wie doet wat?

Gemeente West Betuwe laat alle eikenbomen preventief bespuiten.
Gemeente Neder-Betuwe bespuit alle eikenbomen buiten de kom met het biologische middel, op de drie locaties na waar met de aaltjes wordt gespoten.
Gemeente Buren spuit op vijf hotspotlocaties waar in de vorige jaren de meeste overlast is gemeld.
Gemeente Tiel gaat alleen op bedrijvenpark Medel de eiken bespuiten. (Tekst loopt door onder afbeelding.)

Bestrijden EPR

Bekijk de kaart om te zien waar er precies wordt gespoten.

Nestkastjes en bloemrijk gras

Ook zetten de gemeenten de natuur in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. In de eikenbomen of in de buurt van de eikenbomen worden nestkastjes opgehangen voor mezen. Deze vogeltjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en eten een deel van de rupsen op.
Ook hoog en bloemrijk gras onder de eiken helpt bij het stimuleren van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. In het bloemrijke gras leven veel insecten. Verschillende insecten eten de eieren van de eikenprocessierups op of leggen hun eitjes in de rupsen waardoor zij dood gaan. De gemeente Tiel heeft hier de afgelopen jaren positieve ervaringen mee behaald. Op plaatsen waar veel bloemrijk gras onder de eiken aanwezig is waren er veel minder rupsen dan op plaatsen waar dat niet zo was. De gemeente Buren zorgt voor insectvriendelijke bermen door deze in het voorjaar niet te maaien. Uitzichthoeken worden wel regelmatig gemaaid in verband met de verkeersveiligheid. Ook de andere gemeenten experimenteren met meer biodiversiteit in de bermen.

Wegzuigen van nesten

Alle voorzorgsmaatregelen moeten er voor zorgen dat een grote plaag wordt voorkomen. Toch kunnen er in de maanden mei, juni en juli nog plaatselijk eikenprocessierupsen en nesten opduiken. Daarom houden medewerkers van de Avri een oogje in het zeil, zodat aanwezige nesten alsnog weggezogen kunnen worden. De gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe werken hierbij samen met Avri. Avri laat de nesten verwijderen door gespecialiseerde firma’s.

Overlast melden?

Hebt u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Het beste is om contact op te nemen met een boomverzorgings- of ongediertebestrijdingsbedrijf.
Hebt u last van de brandharen raadpleeg dan bij uw huisarts.
Ziet u eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen? Meld dit dan zo snel mogelijk. Dat kan via de Avri-app of via de meldlijn van uw gemeente.