Stand van zaken nieuwe manier van afval aanbieden

De nieuwe manier van afval aanbieden begon ruim twee maanden geleden. Er veranderde veel voor de inwoners. Hoe staat het er nu mee?

Dat zo’n grote verandering in het begin niet vlekkeloos zou verlopen, verwachtten de gemeenten. Dit maakte het niet minder vervelend voor een grote groep inwoners. De grootste problemen loste Avri binnen vijf weken op. Veel inwoners waren bang voor vervuiling van steden en dorpen. Dit bleef op de meeste plaatsen gelukkig uit.

Logo Avri

Voor iedereen is het wennen

Ook Avri-medewerkers moeten wennen aan de nieuwe manier van afval ophalen. Er zijn bijvoorbeeld veel routes veranderd voor het ophalen van plastic verpakkingen en drinkpakken, gft-afval en papier. De medewerkers slaan daarom per ongeluk wel eens een straat over. Die straten worden dan zo snel mogelijk nagereden om het afval alsnog op te halen. Sommige ophaaldagen zijn gewijzigd. Inwoners die twijfelen over hun ophaaldag kunnen de afvalkalender eenvoudig opzoeken via de Avri Afvalapp of de website.

Bijplaatsingen verminderen

Veel inwoners waren bang voor vuilniszakken naast de ondergrondse containers, de zogenoemde bijplaatsingen. De grote vervuiling waar sommige inwoners bang voor waren is uitgebleven. In juli was er wel een flinke piek aan bijplaatsingen. Dit aantal wordt snel minder; van 525 in juli naar 245 in augustus. De verwachting is dat dit in de komende maanden nog minder wordt.

Stuk minder restafval

Waar het nieuwe beleid voor is bedoeld lijkt nu al te werken: het restafval vermindert. De zomervakantie heeft daar enige invloed op gehad. In oktober zijn de cijfers harder en is er beter zicht of de dalende trend zich voortzet. Het doel is om in 2020 slechts 75 kg restafval per inwoner per jaar over te houden waardoor we het milieu sparen.

Gratis grotere container voor plastic verpakkingen en drinkpakken

Inwoners die een kleine (140 liter) container voor plastic verpakkingen en drinkpakken (PD) hebben, kunnen deze gratis ruilen voor een grote (240 liter) container. Het ruilen begint deze maand en loopt tot het eind van het jaar door. Veel inwoners hebben al een grotere PD-container aangevraagd. Een gratis PD-containerwissel aanvragen kan tot eind dit jaar via www.avri.nl/container-bestellen.