Gedenkteken ‘Vliegers in het vuur’ trekt veel belangstellenden

Het gedenkteken aan de Parallelweg in Opheusden dat op 20 september is onthuld, trekt dagelijks veel belangstellenden. Van alle kanten komen er positieve reacties over binnen. De gezamenlijke Comités 4/5 mei Neder-Betuwe danken nogmaals allen die meewerkten aan het realiseren van dit bijzondere gedenkteken.

Gedenkteken Vliegers in het Vuur

Op het hoofdelement is een model bevestigd van een Dakota C-47. Zo’n toestel moest op 18 september 1944 nabij de locatie van het gedenkteken een noodlanding maken. Drie inzittenden kwamen om. Voor zover bekend zijn 16 toestellen van de geallieerden neergestort op het grondgebied van gemeente Neder-Betuwe; zeven daarvan namen deel aan operatie Market Garden. Voor elk toestel is een zuil opgericht en op elke zuilen is een RVS-plaat gemonteerd met het profiel van het toestel en informatie. Het is een indrukwekkend geheel.

Nogmaals dank

Het grote vliegtuig en de RVS-platen met annotatie zijn aangeboden door André van Beynum BV uit Dodewaard. Aanleg en inrichting van het terrein is in samenwerking met diverse partners uitgevoerd door de Van de Bijl & Heierman BV.
De gezamenlijke Comités 4/5 mei danken nogmaals alle lokale bedrijven en zelfs van daarbuiten voor het realiseren van het gedenkteken. De medewerking is hartverwarmend.

Bij het gedenkteken staat een informatiebord. Binnenkort is ook (uitgebreidere) informatie te vinden op deze website: www.airwar-nederbetuwe.com.