Expositie ‘Beeldkracht’ in gemeentehuis Neder-Betuwe

Studenten van kunstopleiding ‘t Pad tonen hun werk

Studenten van kunstopleiding ‘t Pad uit Opheusden tonen hun werken in de hal van het gemeentehuis Neder-Betuwe. Op dinsdag 8 oktober opende wethouder Herma van Dijkhuizen de expositie ‘Beeldkracht’ die de komende weken is te zien.

De studenten van de Vrije Academie 't Pad poseren bij twee kunstwerken, samen met wethouder Herma van Dijkhuizen

De studenten van Vrije Academie 't Pad poseren bij twee kunstwerken, samen met wethouder Herma van Dijkhuizen (midden met groene blazer)

De titel ‘Beeldkracht’ verwijst naar het inzetten van beeldmateriaal om te komen tot zelfinzicht. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van de academie dat luidt: werken vanuit hoofd, hand en hart. De tentoongestelde werken laten deze uitgangspunten duidelijk zien. Wethouder Herma van Dijkhuizen: “Het is prachtig werk. Tot stand gekomen vanuit zoveel mooie invalshoeken.”

Eigen inzicht en kunstzinnig proces

De schilderijen en beelden van de expositie zijn veelal als opdracht voor de opleiding gemaakt. De student maakte een keuze naar eigen inzicht voor een werk waarbij er een persoonlijk raakvlak is met het beeld. Ook het kunstzinnige proces kan de basis zijn om te komen tot een eindresultaat.

Connie Tiggelaven laat bijvoorbeeld haar ontdekking tijdens reizen zien en geeft de kleurrijke mens uit diverse culturen weer.  Saskia Peper en Patriz de Bruijn zoeken het dichter bij huis en zijn geïnspireerd door ‘huis en haard’.
Linda Dezijn laat de regie over aan dit proces. Bij José Kole is het aangebrachte reliëf op het schilderdoek het uitgangspunt van haar schilderij. Linda Cohen stelt dat wanneer je je openstelt voor de natuur, je dichter bij jezelf staat. Voor Hetty van Velzen is het vooral een zoektocht. Die zoektocht vertaalde zij naar een 3D-object waarmee zij zich onderscheidt door de keuze voor een ruimtelijk werk. Julie Witteveen geeft met ‘Lollipoppies’ haar fantasie de ruimte.
En dan zijn er nog de inspirerende portretten van Mona van Almenkerk en Lisette ter Burg en het boeiende werk van Danielle van Laar en Maryse Imbault.

Filosofie

Filosofie ondersteunt de werken; overigens is filosofie ook een leervak tijdens de opleiding. Waar voor de ene student het zich openstellen voor de natuur belangrijk is, zo is de kunstuiting voor de ander vooral een zoektocht. De expositie is een boeiend geheel en zal de bezoeker inspireren en stof tot nadenken geven.

Expositie ‘Beeldkracht’ is in de hal tijdens openingstijden van het gemeentehuis Neder-Betuwe in Opheusden te bezichtigen. Er ligt een gastenboek om een reactie achter te laten.

Website: www.vrijeacademiehetpad.nl

De studenten en de wethouder op het bordes van het gemeentehuis Neder-Betuwe