Streekbezoek Koning en Koningin op 29 mei

Nog een week en dan is het zover!

Streekbezoek Koning en Koningin
Foto Evert Elzinga

Nog een week en dan is het zover: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen op bezoek in de Betuwe. De start is vanaf het gemeentehuis in Opheusden.

Bij het gemeentehuis van Neder-Betuwe aan de Burgemeester Lodderstraat hijsen wij die dag drie vlaggen: de Nederlandse vlag (zónder wimpel), de vlag van Provincie Gelderland (gastheer van deze dag) en de vlag van Neder-Betuwe.

Gemeentehuis gesloten op 29 mei tot 12.00 uur

Het gemeentehuis is op 29 mei tot 12.00 uur gesloten voor alle dienstverlening. Daarna kunt u weer terecht op afspraak. Uiteraard kunt u via onze website veel zaken regelen. Houd u er ook rekening mee dat wij de volgende dagen eveneens gesloten zijn in verband met Hemelvaartsdag en de daarop volgende vrijdag (30 en 31 mei).

Publieksmoment

Het publieksmoment is van 10.20 tot 10.25 uur rondom het bordes (dat is de zogenoemde trouwstoep ónder het balkon) van het gemeentehuis aan de Burgemeester Lodderstraat 20 in Opheusden.

Werkbezoek

Wij benadrukken dat het Koningspaar een werkbezoek brengt aan een aantal bedrijven en organisaties. In Opheusden is dat Tree Centre Opheusden en Volentis. Daarna wacht het Koningspaar bezoeken aan bedrijven en organisaties in Tiel, Geldermalsen en Culemborg. Een volle dag die daarom vraagt om een strakke tijdsplanning. Het bezoek is dus niet vergelijkbaar met een Koningsdag; er is ook geen gelegenheid voor bijvoorbeeld een aubade. Wij gaan er zonder meer van uit dat u allen daar begrip voor heeft.

Graag aandacht voor het volgende

Wie van plan is om bij het publieksmoment te zijn, die raden wij aan om zoveel als mogelijk op de fiets of lopend te komen. Houd er rekening mee dat de wegen rondom het gemeentehuis zijn afgesloten. In verband met de doorstroming geldt op veel wegen een parkeerverbod. Volg alle aanwijzingen van de politie, beveiliging en verkeersregelaars en parkeerwachten op.

Parkeren van fietsen

Parkeren van fietsen is onder meer mogelijk op het plein voor Swaenenstate (Dorpsstraat). Zorg ervoor dat ander verkeer en ook voetgangers er geen hinder van ondervinden.

Afgesloten voor verkeer

De volgende wegen zijn op 29 mei van 07.00 – 12.00 uur gesloten voor verkeer (geldt niet voor voetgangers):

• Dorpsstraat tussen Swaenenstate en Burgemeester Lodderstraat;
  • Burgemeester Lodderstraat tussen Ooievaarstraat en Middenweg;
  • Eikenlaan tussen splitsing Burgemeester Lodderstraat en Reigerstraat;
  • Beukenlaan.

Auto’s op het terrein van de Eikenhoeve en in de Beukenlaan kunnen tot 09.00 uur wegrijden richting de Reigerstraat. Daarna even niet meer tot ongeveer 12.00 uur of eerder als de weg is vrijgegeven.

LET OP: op bovengenoemde wegvakken is tussen 07.00 en 12.00 uur parkeren niet mogelijk, ook niet in de vakken. Wilt u ervoor zorgen dat uw auto hier dus niet staat.

Staat uw auto op eigen terrein? Dan moet deze voor 07.00 uur zijn weggereden óf deze dient te blijven staan tot 12.00 uur. Dit geldt ook voor het parkeerterrein bij de Hervormde kerk aan de kant van de Dorpsstraat.

Afgesloten voor verkeer, uitgezonderd aanwonenden en bedrijven

Afgesloten voor alle verkeer, met uitzondering van aanwonenden en bedrijven (zij kunnen wel in- en uitrijden maar mogelijk met hinder – verkeersregelaars dienen hekken te verplaatsen):

• Burgemeester Lodderstraat vanaf de Middenweg tot de hoek Kerklaan/Dalwagenseweg.

Parkeren op de rijbaan is niet toegestaan.

Eenrichtingverkeer

Lindelaan vanaf Kerklaan naar Dorpsstraat.

Parkeerverbod

In verband met bereikbaarheid van hulpdiensten en voor een goede doorstroming van het overige verkeer is het op de volgende wegen wél toegestaan om in de vakken te parkeren maar NIET toegestaan om langs de rijbaan te parkeren; dit geldt voor beide zijden:

• Smachtkamp vanaf Hamsestraat tot Fazantstraat
  • Fazantstraat vanaf Smachtkamp tot Dalwagenseweg
  • Dalwagenseweg vanaf Kerklaan tot spoorwegovergang (station)
  • Parallelweg vanaf Lingebrug tot Hamsestraat (geldt ook voor de bermen)

Omleidingsroutes

Omdat het centrum van Opheusden is afgesloten, gelden op woensdagochtend 29 mei de volgende omleidingsroutes:

• Dalwagenseweg - Fazantstraat – Smachtkamp – Hamsestraat – In ’t Land en vice versa. De weg ‘In ’t Land’ (die in verband met werkzaamheden is afgesloten van 20 mei – 7 juni) is tijdelijk open op 29 mei.
  • Verkeer vanaf de A15 wordt omgeleid via de afslag Kesteren/Rhenen.

Dank voor al uw medewerking

Wij realiseren ons dat bovenstaande maatregelen wellicht enige overlast geven en bieden u op voorhand hiervoor onze verontschuldigingen aan. Maar gelet op mogelijke drukte en vooral ook met het oog op de veiligheid van allen is hiertoe besloten. Rondom dit unieke bezoek willen wij er alles aan doen om het goed te laten verlopen. Wij danken u voor uw begrip en medewerking.

Houd onze website in de gaten

Wijzigingen die zich mogelijk nog voordoen of aanvullingen op bovenstaande publiceren wij elders op onze gemeentelijke website.