Pas op voor de eikenprocessierups!

Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied overlast van de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor de bestrijding in de gemeente Neder-Betuwe.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen en vreet deze kaal. De nesten bestaan uit een soort web waar onder andere haren van de rups in zitten. Deze haren komen in de huid, ogen en luchtwegen van mensen en dieren. Met als gevolg jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking. Als u in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Zijn de klachten ernstig? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bestrijding en melden

Avri zorgt dat in gemeente Neder-Betuwe de eiken in gebieden met veel boomkwekerijen preventief biologisch worden bespoten. Daarnaast controleren we alle eikenbomen en zuigen de eikenprocessierupsen weg. Woont u in de gemeente Neder-Betuwe en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Meld dit dan via de Avri-app, avri.nl of bel Avri op (0345) 58 53 53.

Rupsen in de tuin

Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een boomverzorging- of ongediertebestrijdingsbedrijf bij u in de buurt.

Vragen?

Met vragen over de bestrijding van rupsen op gemeentelijke bomen kunt u terecht bij Avri via (0345) 58 53 58. Voor meer informatie over de eikenprocessierups kijkt u op: